Найкращий варіант для України: республіканці визначилися з кандидатом на пост спікера Конгресу США, що про нього відомо

Читати російською
Автор

Це вже третій кандидат республіканців

У нижній палаті Конгресу США триває серіал із виборами нового спікера замість знятого з посади Кевіна Маккарті. Після нудної спроби "трампісту" Джима Джортана балотуватися на цю посаду республіканці вирішили спробувати висунути нову кандидатуру.

Як повідомляє BBC, йдеться про конгресмена від штату Міннесота Тома Еммера, якого вважають третім за впливовістю республіканцем у Палаті представників.

У вівторок послідовні раунди голосування всередині республіканської партії скоротили кількість кандидатів одного за одним. У фінальному раунді Еммер переміг Майка Джонсона з Луїзіани.

Поки що незрозуміло, коли Еммера буде висунуто на двопартійне голосування, але зазначається, що йому доведеться отримати підтримку максимальної кількості республіканців. Оскільки у них зберігається мінімальна перевага над демократами, багато голосів він втратити не може.

Демократи під час голосувань стабільно просувають свого представника Хакіма Джефріса, тож очікувати підтримки від них Еммеру не варто.

При цьому відомо, що крило "трампістів" активно критикує Еммера за "недостатню повагу" до колишнього президента. Крім того, після президентських виборів 2020 року він проголосував за те, щоб визнати перемогу Джо Байдена, чим викликав багато запитань у однопартійців та безпосередньо у Дональда Трампа.

Тим часом народний депутат Ярослав Железняк пояснив, що для українців кандидатура Еммера буде ідеальною, оскільки той є непохитним прихильником надання допомоги України та підтримував її у всіх важливих голосуваннях.

"Поки що є внутрішня опозиція Еммеру (10-20 голосів), а він може собі дозволити втратити лише 4. Зараз ведуться переговори", — написав Железняк.

За його прогнозом, якщо голосування в Палаті представників проведуть сьогодні, це означає, що конгресмен зміг зібрати голоси, а якщо перенесуть, то це може свідчити про проблеми.

Нагадаємо, раніше Конгрес проголосував за ухвалення закону про бюджет на 45 днів, з якого з ініціативи Маккарті виключили питання допомоги Україні. Незабаром його відправили у відставку, призначивши тимчасовим речником республіканця Патріка Макгенрі.

Тим часом як повідомляв "Телеграф", тимчасово очолити Палату представників виявив бажання колишній президент США Дональд Трамп. Він заявив, що отримав таку пропозицію.