Пенсії для деяких українців збільшили: стало відомо, скільки платитимуть з липня

Читать на русском
Автор
3291
Марина Лазебна прокоментувала збільшення виплат
Марина Лазебна прокоментувала збільшення виплат

Уряд планує й надалі працювати над удосконаленням пенсійних виплат для українців

Середній розмір пенсійних виплат з 1 липня 2022 року складатиме 4 437 гривень, що у порівнянні з минулим роком є більшим майже на 660 гривень.

Відповідну інформацію оприлюднила міністр соціальної політики України Марина Лазебна, — повідомляють на сторінці пресслужби відомства у соцмережі. За її словами, середній розмір пенсій збільшився також і для військових пенсіонерів. З 1 липня 2021 року виплати для цієї категорії українців зросли до 8 900 гривень, що на понад 3 000 (53%) гривень більше.

Також українська чиновниця зазначила, що упродовж терміну з січня до червня 2022 року, Пенсійний фонд отримав 272,7 мільярда гривень доходів. Ця сума приблизно на 11% більше, аніж за той самий період у минулому, 2021 році. Зокрема, лише від виплат на єдиний соціальний внесок ПФУ отримав на 25 мільярдів гривень більше, ніж за такий же період у попередньому році.

Крім того, Лазебна прокоментувала бажання уряду доповнити базові пенсійні гарантії українців всеосяжною системою накопичень цих виплат. Їх повинна здійснювати як сама людина, так і її роботодавці, доки вона перебуває на тій чи іншій посаді. Саме ці накопичення в подальшому можуть стати додатковим джерелом доходів(крім пенсійних виплат) після завершення трудової діяльності.

"Якщо ми хочемо гарантувати літнім людям мінімально необхідні для життя доходи, то маємо закріпити базовий пенсійний дохід системно на рівні законодавства. Щоб це була прозора, зрозуміла людям система, яка працює на рівні закону, а не постанов уряду. Ми напрацювали необхідний законопроєкт і вже отримали схвальні висновки щодо нього від Світового банку та Міжнародної організації праці", — пояснила міністерка.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що через війну в Україні обговорюють ймовірність зменшення пенсійних виплат для всіх категорій громадян, аби урівняти її до однакової для всіх суми.