Як не втратити частину виплат при виході на пенсію: важливий нюанс для українців

Читать на русском
Автор
1601
Пенсіонерам варто уважно стежити за стажем
Пенсіонерам варто уважно стежити за стажем

Перевірити все можна не виходячи з дому, якщо є інтернет

В Україні пенсіонери, у яких вистачає страхового стажу при настанні пенсійного віку, можуть автоматично почати отримувати пенсію. Якщо ж цього не сталося — пенсіонер має обмежену кількість часу, щоб не втратити частину виплат.

Як зазначає "Соціальний інформаційний портал", на подання заяви відведено три місяці. Якщо у 2022 році у вас є стаж не менше 29 років і виповнилося 60 — ви можете вийти на пенсію, і вона буде призначена з дня народження.

Але якщо заява буде подана через три місяці після цієї дати, пенсію призначать лише з дати звернення. Якщо ж пенсіонер не приходить і надалі і при цьому йому не вистачає стажу для автоматичного нарахування, йому пенсія буде лише у 2025 році після досягнення 63 років за наявності страхового стажу не менше 22 років.

Заяву можна подати як у будь-якому сервісному центрі Пенсійного фонду, так і онлайн на порталі ПФУ. Там напередодні 60-го дня народження можна перевірити, чи вистачає стажу для автоматичного нарахування пенсії.

Якщо частини стажу в переліку немає, крім заяви знадобиться:

  • паспорт
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП)
  • документи про страховий стаж (трудова книга, диплом (денна форма навчання), військовий квиток тощо)
  • довідка про заробітну плату за 60 місяців поспіль до липня 2000 року (за бажанням пенсіонера)
  • документи, що засвідчують особливий статус особи (за наявності).

Раніше "Телеграф" повідомляв, що вийти на пенсію можна і раніше, ніж 60 років — на це мають право представники деяких професій за наявності потрібної кількості страхового стажу. Він впливає в Україні не лише на пенсію, а й на суму та тривалість допомоги з безробіття.