Нові правила військового обліку в Україні: чи повернуть військовозобов’язаних з-за кордону

Читать на русском
Автор
5940
Мобілізація в Україні
Мобілізація в Україні. Фото Міноборони України

Консульства повинні сприяти поверненню військовозобов’язаних до країни

Український Кабмін ухвалив постанову №1487, згідно з якою було затверджено новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Згідно з ним тепер дипломатичні установи України, зокрема, сприятимуть поверненню військовозобов’язаних та резервістів до нашої країни. Проте, чи легко повернути військовозобов’язаних громадян України з-за кордону?

Як пише видання "Vesti", із посиланням на експертів, зараз на консульські установи покладається обов’язок інформувати призовників про проведення мобілізації.

" Як це зробити, звичайно, буде дуже цікаво подивитися. Фактично особи призовного віку, які перебувають за кордоном, повинні особисто з’явитися у військкомати в Україні ", — каже голова Української незалежної фундації правознавців Ростислав Кравець.

У матеріалі зазначається, що новий Порядок забороняє військовозобов’язаним залишати місце реєстрації, якщо оголошено мобілізацію, з країни такі люди виїхати вже не зможуть, хоча, на думку експерта, немає законів чи постанов, які забороняли б громадянам України призовного віку перетинати кордон. Як немає і точних даних статистики, скільки людей виїхало за межі України, де та хто мешкає.

На думку адвоката Максима Дзиковського , теоретично новий Порядок має сприяти збору таких даних. І, звичайно, консульства мають сприяти поверненню військовозобов’язаних до країни.

"Але на практиці навряд чи консульства з цим впораються, оскільки багато наших громадян перебувають за кордоном нелегально, тому взяти їх на облік неможливо, а повернути в країну — тим більше ", — передає видання слова адвоката.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що необхідно знати військовозобов’язаним, які не перебувають за місцем прописки.

Також ми повідомляли про те, що потрібно знати про мобілізацію жінок у 2023 році.