Революція у Києво-Печерській лаврі: архімандрит УПЦ МП перейшов до ПЦУ та став в.о. намісника

Читать на русском
Автор
4495
Архімандрит Авраамій (Лотиш) Новина оновлена 01 квітня 2023, 09:04
Архімандрит Авраамій (Лотиш). Фото Відкриті джерела

Священик із колишньої УПЦ МП закликав своїх духовних братів та сестер приєднатися до української церкви

Архімандрит Авраамій (Лотиш) призначений в.о. намісника Лаври у складі Православної церкви України. Рішення про призначення члена Духовного собору Свято-Успенської Києво-Печерської лаври було ухвалено блаженнішим митрополитом Епіфанієм.

Про це повідомив речник Священного синоду ПЦУ єпископ Євстратій (Зоря). Він зазначив, що архімандрит Авраамій записав відеозвернення до Епіфанія з проханням про своє призначення і той її задовольнив.

Крім цього, Епіфаній звернувся до уряду та попросив дати у користування українській Лаврі приміщення для здійснення богослужінь, проживання братії та монастирської діяльності. Він висловив сподівання, що влада допоможе захистити намісника і монастир від можливих провокацій з боку прихильників Московського патріархату.

Відомий український журналіст Петро Шуклінов назвав такий крок священика колишнього московського патріархату революцією.

"Ну, це революція. Назад шляху немає. Тепер кожен у Лаврі має обрати, з ким він – з ПЦУ чи московськими рисами", — написав він.

У своєму зверненні архімандрит Авраамій (Лотиш) визнав, що попередній намісник та священноначальство в особі митрополита та Синоду крок за кроком "формували сумну ситуацію, в якій ми опинилися". Він зазначив, що не було бажання остаточно припинити підкорятися Москві, яка розпочала війну проти України. Архімандрит Авраамій підкреслив, що провів багато часу в роздумах і зрозумів, що його совість і "борг лаврського постригу" спонукають залишитись у місці, де він дав обітницю перед Богом.

Вчинити аналогічним способом він закликав і своїх колег із колишньої УПЦ МП.

"На мене недостойного Священноархімандрит поклав обов’язок намісника Лаври. Я усвідомлюю, що приймаю не славу, а терновий вінець і важкий хрест. Але заради смирення і спасіння душі прийшов я сюди, і тому не тікаю від хреста, а з упованням на милість Божу, заступництво Богородиці та молитви Отців Печерських приймаю його. Дорогі отці і браття! Закликаю вас залишитися в Лаврі в складі Помісної Православної Церкви України під омофором Блаженнійшого Митрополита Епіфанія. Готовий до спілкування з Вами та прагну разом з вами потрудитися для оновлення нашої обителі як справжнього монастиря і місця духовного оновлення для ченців та всіх вірних", – зазначив Авраамій.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що голова УПЦ МП з’явився на публіці з прикрасою за 5 мільйонів гривень. У мережі це викликало обурення, а дехто припустив, що така прикраса повинна робити масаж або всередині вбудований штучний інтелект.