Виїзд за кордон неповнолітнім дозволено, проте не всім: адвокат пояснив причину

Читать на русском
Автор
2129
Правила виїзду за кордон мають нюанси
Правила виїзду за кордон мають нюанси. Фото Слово і діло

Ця категорія молодих людей також повинна ставати на військовий облік

У період дії воєнного стану та загальної мобілізації виїзд за кордон для чоловіків заборонено. Однак є кілька категорій, які є винятками і можуть виїжджати з України. Що ж до тих українців, яким вже виповнилося 17 років, то вони перетнути державний кордон, скоріше за все, не зможуть.

Як пояснив український адвокат Ростислав Кравець, у рамках нової постанови Кабінету міністрів щодо порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, чоловіки повинні ставати на облік у рік, коли їм виповнилося 17 років.

"Тобто якщо є 17 років, він повинен вже бути на військовому обліку. Що далі відбувається на кордоні? Останнім часом 17-річних осіб почали не пропускати за кордон", — розповідає Кравець.

Експерт вважає такі дії прикордонників некоректними і наголошує, що по факту в нашій країні взагалі нема законних підстав, аби забороняти чоловікам виїжджати за кордон.

"Що насправді відбувається? Якщо особа досягла 17-річного віку, прикордонники вигадують, що окрім закордонного паспорта, має бути дозвіл від військкомату", — додав адвокат і зазначив, що жоден ТЦК цей дозвіл видати не зможе, адже людина навіть не досягла призовного віку.

Раніше "Телеграф" писав про те, які документи знадобляться чоловікам для виїзду 2023 року.

Також нагадаємо, чи може загрожувати покарання тим чоловікам, які виїхали за кордон ще до повномасштабного вторгнення росії.