У Раді заблокували закон, який повертає 30 тис. грн надбавок військовим: подробиці

Читать на русском
Автор
7934
Військовим заблокували повернення доплат у 30 тисяч гривень Новина оновлена 12 квітня 2023, 05:01
Військовим заблокували повернення доплат у 30 тисяч гривень. Фото https://t.me/V_Zelenskiy_official

Через блокуючу ухвалу законопроект про повернення доплат військовим не може бути підписаний найближчим часом

У понеділок, 10 квітня, Верховна Рада України проголосувала за законопроєкт №8312, який передбачає повернення військовослужбовцям доплат у розмірі 30 тисяч гривень. Але вже 11 квітня було внесено законопроєкт, який фактично блокує це рішення.

Про це повідомляється на сайті ВРУ. Мова про Постанову №8312-П, яка унеможливлює підписання законопроєкту про повернення виплат.

Цей документ пропонує скасувати рішення народних депутатів про те, щоб повернути військовослужбовцям, поліцейським та співробітникам ДСНС доплати у розмірі 30 тисяч гривень на період воєнного стану.

Це означає, що найближчим часом голова Верховної Ради Руслан Стефанчук не зможе підписати закон про повернення виплат, оскільки у найближчі кілька тижнів засідань парламенту не заплановано. Тепер треба чекати, поки нардепи на наступному засіданні ВРУ розглянуть нову ініціативу і лише у разі, якщо її буде провалено, законопроєкт про повернення виплат військовим можна буде направити на підпис президенту.

Ініціатором блокуючого проєкту ухвали став депутат від партії "Голос", секретар бюджетного комітету Володимир Цабаль. Представник опозиції — нардеп від ЄС Олексій Гончаренко побачив в цьому певну "теорію змови" — нібито за рахунок ініціативи підконтрольного депутата заблокувати рішення Верховної Ради захотіли в Офісі президента.

Втім, варто зазначити, що після прийняття законопроєкту №8312, який повертає доплати військовослужбовцям, експерти були єдині в думці, що знайти на це гроші у бюджеті буде м'яко кажучи проблематично. Ймовірно, доведеться просто друкувати гроші, що призведе до зростання інфляції.

Ініціатором відповідної правки про повернення доплат, до речі, був нардеп Дмитро Разумков. В парламенті її підтримали 248 голосів, в тому числі представники "Слуги народу". Ініціаторами законопроєкту №8312 виступали нардепи з монобільшості — Мар'яна Безугла, Ігор Копитін, Олександр Завітневич та інші.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що народний депутат вказав на проблему у рішенні Ради щодо повернення 30 тисяч гривень військовим. Ярослав Железняк зазначив, щоб повернення надбавок спрацювало, необхідно вносити правки до бюджету на поточний рік.