Україні не варто чекати на приватні гроші на реконструкцію — економіст

Читать на русском
Автор
2839
Європа не відновлюватиме Україну зі своїх коштів
Європа не відновлюватиме Україну зі своїх коштів. Фото Ілюстративне фото

Відновлення України після війни питання маловивчене та погано скоординоване

Відомий спеціаліст зі Східної Європи та економіст Тімоті Гартон-Еш написав докладний блог на тему реконструкції України після війни. За його словами, на сьогоднішній день дуже багато уявних "експертів" і мало координації у цьому питанні, тому на перший погляд добра справа може виявитися проблематичним процесом.

Коротким сенсом з його блогу поділився український бізнесмен і колишній директор компанії "Київстар" Петро Чернишов. Блог Тімоті Гартон-Еша приурочений до конференції на тему реконструкції України, яка запланована на червень у Лондоні.

По-перше, Тімоті вражений тим, наскільки швидко утворилася індустрія конференцій та семінарів з теми реконструкції України. На сьогоднішній день є багато консультантів, які намагаються видати себе за експертів із реконструкції України. Але він порівнює це з дуже відомою європейською програмою допомоги країнам Східної Європи після розпаду СРСР на початку 90-х — вона мала назву TACIS. Консультанти тоді отримали велику частину грошей, яка мала йти бідним новим країнам. Закордонний аналітик переживає, що ситуація з Україною може закінчитися так само.

Другий пункт – це процес "Рамштайн", який організовано надає допомогу Україні. З програмами реконструкції немає таких зручних програм. За словами Тімоті Гартон-Еша, незрозуміла ситуація з реконструкцією триватиме доти, доки не створять спеціальну агенцію, бажано в рамках структур Євросоюзу. Очолити агентство чи комісію має відомий бізнес чи політик, але не Борис Джонсон.

Також важливе питання – це фінансування. Суми на реконструкцію України потрібні величезні, а платники податків західних країн не згодні це фінансувати. Можна було б використати заморожені гроші росії, але поки що немає механізму, за яким їх можна вилучити. Тому, за словами Тімоті, фінансуватиме реконструкцію України приватний сектор, але через ризики, пов’язані з безпекою, високою корупцією, відсутність влади закону та труднощі для України вийти на ринки запозичень, цього не станеться на практиці.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, які є погрози та перешкоди у повоєнному відновленні України.