Додаткові гроші від держави: хто з українців може получити соцвиплати

Читать на русском
Автор
9358
Розмір виплати залежатиме від двох обставин
Розмір виплати залежатиме від двох обставин. Фото Експрес онлайн

Одна категорія громадян України має право отримати виплату від держави

В Україні особи з інвалідністю І чи II групи внаслідок війни матимуть право на виплату від Червоного Хреста. Однак особам з інвалідністю III групи нараховуватимуться додаткові гроші від держави.

Про це повідомляє видання Факти.

На сайті роз'яснюється, що розмір залежатиме від групи інвалідності особи.

У разі, коли людині призначають III групу, вона має право на пенсію у зв’язку з інвалідністю. Виплата залежить від страхового стажу або від віку. Щоб отримати групу, особі необхідно звернутись до органів медико-соціальної експертизи Міністерства охорони здоров’я України. Спеціалісті визначать ступінь обмеження життєдіяльності, причину, час настання та інше.

До того ж, незалежно від групи, раз на рік особа з інвалідністю повинна проходити повторну комісію. Це стосується і дітей з інвалідністю. Заяву про призначення пенсії подають у Пенсійний фонд України не пізніше як через три місяці з дня встановлення інвалідності.

Яку суму отримають особи з інвалідністю III групи та страховим стажем від 1 до 14 років

Вищезазначені українці отримують 50% пенсії за віком і розмір виплати залежатиме від стажу та зарплати, тобто для кожного пенсіонера індивідуально. Мінімальний розмір пенсій у зв’язку з інвалідністю III групи – 2 093 грн (для осіб, які працюють).

Слід сказати, що така виплата не надається тим особам, які мають інвалідність ІІІ групи через війну.

Які ще гроші можуть отримати особи з інвалідністю III групи

"До державної соціальної допомоги призначаються пільги, що стосуються часу для відпочинку. Наприклад, особи з інвалідністю III групи мають щорічну основну відпустку на 2 дні довшу, а для інвалідів війни надається додаткова відпустка зі збереженням зарплати – 14 календарних днів на рік", — мовиться на сайті.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що деякі українці отримували одноразову доплату до пенсії, яку нараховували до Дня Перемоги 9 травня. Однак тепер дату сплачення коштів перенесли до Дня Незалежності України.