Радіаційна загроза: де ховатися після ядерного удару чи аварії на ЗАЕС

Читать на русском
Автор
4123
Де потрібно перебувати під час ядерної загрози
Де потрібно перебувати під час ядерної загрози. Фото Колаж "Телеграфу"

Головний критерій безпечного місця – хвилинна доступність

Через потенційну загрозу застосування ядерної зброї, використання "брудної бомби" або теракту на Запорізькій атомній електростанції українцям слід знати інформацію про те, де безпечно перебувати у разі радіаційної надзвичайної ситуації.

Експерти нагадують, що після сигналу тривоги, що повідомляє про надзвичайну ситуацію, потрібно негайно пройти в укриття. Головний критерій безпечного місця – хвилинна доступність.

"Якщо поряд немає спеціально обладнаного сховища, краще підійде підвал або центр великих бетонних будівель з мінімальною кількістю вікон та дверей", — йдеться у повідомленні.

Якщо в момент надзвичайної ситуації ви опинилися на вулиці й помітили спалах у небі, в жодному разі не можна дивитися в той бік. Це загрожує опіком рогівки, сліпотою та опіком очей. Для початку потрібно знайти в секундній доступності поглиблення або виступ, у якому можна сховатись від ударної хвилі та уламків. Усі відкриті частини тіла необхідно максимально закрити. Як тільки з’явиться можливість піднятися на ноги, і коли пройшла вибухова хвиля, треба бігти в укриття. Перш ніж потрапити в укриття, зніміть верхній шар одягу.

"Переконайтеся, що в приміщення, яке ви використовуєте як укриття, не потрапляє повітря ззовні. Закрийте всі вікна, двері, вентиляційні отвори, вимкніть кондиціонер і обігрівач. По можливості перейдіть в кімнату, де немає вікон. Залишайтеся в укритті протягом 24 годин, якщо органи влади не нададуть інших інструкцій щодо переміщення чи евакуації", — кажуть експерти.

У разі виникнення такої надзвичайної ситуації перебувати в машині чи на вулиці вкрай небезпечно.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що деяким людям слід проводити йодопрофілактику у разі надзвичайної ситуації. Експерти пояснили, кого це стосується.