Виїзд за кордон для тих, кому ще немає 18 років: чи є для них обмеження

Читать на русском
Автор
3819
Військовозобов'язаними вважаються чоловіки від 18 до 60 років
Військовозобов'язаними вважаються чоловіки від 18 до 60 років. Фото Радіо ТРЕК

Держприкордоннаслужба розповіла, чи дійсно юнакам заборонено покидати Україну

Під час воєнного стану чоловікам заборонено виїжджати з Україні. Однак є українці, які можуть вільно покинути країну в залежності від віку.

Як повідомляє Держприкордонслужба для NewVoice, мовиться про хлопців, які не досягли 18 років.

Згідно з постановою "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України", обмеження на виїзд з України мають тільки військовозобов'язані особи ― чоловіки та жінки військовослужбовці, а також держслужбовці.

Діти можуть виїжджати за кордон до 18 років з батьками без обмежень.

Держприкордоннаслужба пояснює, що плутанина із забороною на виїзд 17-річних юнаків, імовірно, могла виникнути через те, що в Україні з 5 січня 2023 року почав діяти новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов'язаних.

Тож, за новин порядком, призовники мають стати на військовий облік у 16 років протягом року, в якому виповнюється 17 років, але це не є підставою для заборони виїзду з країни.

"Це положення не суперечить попереднім правилам, в яких було вказано, що військовий облік починається з 17 років. Уточнення стосується того факту, що на цей облік стають до досягнення 17 ― у рік, коли підліток досягає цього віку", — додається на сайті.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що родичі деяких українців можуть виїхати за кордон.