Хто має право на субсидію в листопаді: основне про допомогу від держави

Читати російською
Автор

Житлова субсидія не призначається при площі квартири у понад 130 кв. м

В Україні можна отримати державну допомогу для оплати комунальних рахунків. Кожне домогосподарство має сплачувати обов'язковий платіж, а інше — покриває житлова субсидія. Вона розподіляється адресно для тих, хто не може повністю сплатити за послуги ЖКГ.

Отримувати субсидію може як громадянин України, так і людина що не має громадянства або є громадянином іншої країни. Важливо щоб вони були в нашій країні на законних підставах. Отримувачем субсидії може бути:

  • людина яка зареєстрована в житлі,
  • людина, яка проживає на підставі договору оренди,
  • ВПО, що проживає без договору оренди, але має підтверджуючи документи про проживання,
  • недієздатна людина або неповнолітня дитина за якою встановлена опіка, заяву в такому випадку пише опікун
  • на субсидію має право забудовник, будинок якого ще не прийнятий в експлуатацію, але комуналку вже почали нараховувати.

При призначенні субсидії враховуються різні види доходів. Серед них зарплата, грошове забезпечення військових, пенсія, стипендія (окрім соціальної), різноманітні соціальні виплати, допомога з безробіття, грошові перекази з-за кордону, дивіденди від цінних паперів та інші прибутки. Для тих, хто планує отримувати субсидію на осінньо-зимовий період 23/24 варто зауважити, що при поданні враховуються доходи за перше півріччя цього року. Якщо ви в цей час не працювали, не сплачували ЄСВ та не стали на облік як безробітний, у субсидії можуть відмовити. Виключенням є серед іншого процес навчання.

Також на призначення субсидії впливає наявність заборгованості за понад три місяці за аліментами і проведення операцій протягом року на суму в понад 50 тисяч грн. У цього правила звісно є виключення, серед яких отримання грантів на навчання, продаж нерухомості для придбання іншої тощо.

Раніше "Телеграф" розповідав, що при подачі документів до кінця листопада, субсидію нараховуватимуть включаючи жовтень. Якщо подати документи після — субсидію почнуть рахувати з місяця подачі заяви.