В Одесі чоловік зірвав прапор України: історія отримала неочікуване продовження (відео)

Читать на русском
Автор
7551
Момент зривання прапора
Момент зривання прапора. Фото Колаж "Телеграфу"

Чоловік запевняє, що проблема в сусідах

В Одесі, де днями побили українського активіста Дем’яна Ганула, розгорівся скандал: чоловік зірвав прапор України, через що обурилися його сусіди.

Відео опублікували в місцевому одеському Telegram-каналі, а також уже вищезгаданий Дем’ян Ганул. Події відбувають у дворі житлових будинків на вулиці Серова. Мешканці двору вивісили на загальній території прапори України. Однак чоловік на відео їх зриває.

На справу відреагувала поліція та відкрила кримінальне провадження за факти наруги над державним символом. Однак сам герой відео, на ім'я Олег, звернувся в редакцію "Телеграф" із поясненнями та переконує, над прапором він не знущався — лише намагається дати раду сусідам. Ось що він розповів:

"Мої сусіди вже півтора року цькують та залякують мою 80-річну матір. Зокрема, йдеться про сусідку, на ім’я С. Вони намагаються тиснути на літню жінку, щоб моя матір знесла свій сарай та звільнила місце під вимоги жителів її квартири, які С. називає "благоустроєм двору".

Перша провокація була у червні 2022 року, коли за допомоги інших сусідів С. знесла сусідні сараї та пошкодила стінку сараю моєї матері. Про це було подано заяву до поліції. Після цього було встановлено камеру відеоспостереження, яку і намагалися закрити сусіди, як вказано в прес-релізі одеської поліції.

Прапор, який закриває камеру

Що ж до сараю, його дотепер неможливо відремонтувати, бо кожного разу С. розпочинає скандал з цього приводу. Остання спроба була як раз 4 травня 2023 р., коли я зняв прапор із фасаду. При цьому С. не має легальних документів на свою квартиру, що доводять витяги з Управління державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради, яке нещодавно направило листа до Приморської окружної прокуратури м. Одеса з проханням вжити відповідні заходи прокурорського реагування.

Між червнем 2022 року та травнем 2023 року на С. та її чоловіка К. було подано в поліцію та інші заяви. У листопаді 2022 року, о четвертій ранку С. ввірвалася у квартиру до моєї матері, ображала її та хапала за одяг до одинадцятої ранку, поки не втрутився її чоловік.

Також на відео Ви побачите кидання каміння у вікна літньої жінки, погрози побити її палкою та ранкову стрільбу зі зброї чоловіка С. – К., про що знову ж таки було подано заяву до поліції. В той же день К., виражаючись в нецензурній формі, вирішив завісити камеру прапором – його мотиви Ви також можете почути на відео. Водночас прапор закривав не лише камеру, але й безпосередньо вхід в мою квартиру, бо знаходився саме на рівні мого обличчя – це також можна побачити на відео.

Епізод з киданням камінням

4 травня 2023 року я намагався зняти прапор, але його тканина не витримала. Вирване з контексту 6-секундне відео С. (нашу розмову перед цим Ви знову ж таки можете почути на відео) розповсюдила в інтернет-ресурсах, та закликала до самосуду, публікуючи мої персональні дані.

Після провокації із Прапором України, я в той же день купив два нових, і попросив встановити їх на фасаді будинку, над воротами. Втім, вже п’ятий день сусідам байдуже – вони навіть не зняли залишки старого прапору", — йдеться у зверненні.

Нагадаємо, скандали з українським прапором не така вже й рідкість. До прикладу, у Запоріжжі викликала обурення дівчина, яка вкрала прапор України зі флагштока в центрі міста. Хоча й заявляла, що взяла вона його для того, аби повісити вдома.

Тим часом на Миколаївщині дивний чоловік наполегливо вимагав зняти прапор України з сільського магазину. Він пояснював, що магазин — це не держструктура, однак це лише обурило місцевих.