Рада безпеки ООН терміново зібралася через російську загрозу Україні: відео засідання

Читать на русском
Автор
626
В ООН хотіли почути пояснення Москви щодо військ біля кордонів України
В ООН хотіли почути пояснення Москви щодо військ біля кордонів України. Фото ghall.com.ua

Україна також отримала запрошення на участь

У понеділок, 31 січня, у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку пройшло термінове засідання Ради безпеки організації. Головна тема обговорення — ймовірна військова загроза, що надходить від Росії не лише для України, а й для інших країн.

Засідання розпочалося о 17:00 за київським часом, і "Телеграф" вів його онлайн-трансляцію.

Постпред США на засіданні РБ ООН стверджує, що Росія направила до Білорусі 5000 військових, балістичні ракети, спецпідрозділи та сили ППО, і загрожувала військовими діями, якщо її вимоги не будуть виконані.

Рада безпеки ООН більшістю голосів "за" затвердила запропонований США порядок засідання щодо безпеки України та дислокації біля неї російських військ (проти були лише Росія та Китай) і проведення засідання щодо України 18 лютого.

Онлайн-трансляція засідання Ради безпеки ООН

Серед учасників заходу і Україна — як держава, біля чиїх кордонів зосереджено найбільше російських військових.

Актуальна інформація про загрозу вторгнення буде надана членам Ради безпеки ООН секретаріатом об’єднання. Щодо ситуації збираються заслухати кожну країну, яка має представництво у Раді безпеки. Дозволять висловитися й Росії — пояснити свою позицію стосовно цього питання.

За словами постпреда США при ООН Лінди Томас-Грінфілд, організації слід приділити максимальну увагу російській загрозі. Чиновниця вважає, що рішення Ради безпеки може вплинути згодом на загальносвітову безпеку.

Слід нагадати, що напередодні засідання Ради безпеки ООН деякі з українських політиків відзначилися гучними заявами на адресу західних партнерів. Так, на думку голови фракції "Слуга народу" Давида Арахамії, США дарма "сіють паніку" щодо ймовірності вторгнення Росії в Україну. Така позиція вітчизняних чиновників не пройшла непоміченою серед їхніх європейських колег.

Також зазначимо, що напередодні у Росії деякі громадські та культурні діячі вирішили висловитися проти війни з Україною. Більше того, вони розпочали збір підписів під спеціальною петицією. Серед тих, хто підписав — актриса Лія Ахеджакова та музикант Андрій Макаревич.