Китай може відібрати у Росії частину території, незважаючи на "прогин" Путіна

Читать на русском
Автор
5253
Китай і Росія можуть об'єднатися, але РФ від цього не виграє
Китай і Росія можуть об'єднатися, але РФ від цього не виграє. Фото zn.ua

"Співпраця" Китаю та Росії може потягнути за собою глобальне переформатування світового порядку

Російський президент Володимир Путін спільно з головою компартії Китаю Сі Цзіньпіном заявили що виступають проти розширення Альянсу, підтримавши тим самим висунуті Кремлем вимоги щодо так званих "гарантій безпеки". Українські експерти у сфері політології запевняють, що цей союз може обернутися глобальними наслідками саме для РФ, проте все залежить "від рішучості" Китаю.

Як повідомив кореспондентові "Телеграфу" політолог Андрій Окара, міцний ідеологічний союз двох авторитарних режимів, які належать російській державі та Китаю, може бути вкрай небезпечним для самої ж Росії, мовляв, та "навіть не усвідомлює", що може втратити Сибір.

За словами експертів, Росія відкрито підтримала претензії Китаю на Тайвань, а КНР підтримала РФ у протистоянні із колективним Заходом, хоч і не визнала претензій агресора на Крим, як очікувалося.

"Все це може вилитися у катастрофу", — заявив Окара.

На думку політолога, багато аналітиків у РФ вже радіють, мовляв, "нарешті, товариш Сі перейшов до радикальних дій, ми об'єднуємо зусилля!". Проте водночас такі дії закладають для Росії серйозну загрозу у вигляді гіпотетичного поглинання частини російських територій тим же Китаєм. Зокрема, він вважає, що це стосується Сибіру.

Подібну середньострокову угоду, "Сибірьнаш!", Окара вважає "перетворення РФ на сильно-молодшого партнера Китаю". При цьому посилити потужність Китаю за рахунок Росії, чого дуже побоюється США. Саме тому Америка не дуже поспішала псувати відносини з російської державою, в тому числі й у питаннях, що стосуються України.

Фахівець сподівається, що перемовини щодо подальшого розвитку відносин між Китаєм та Росією завершаться на розмовному рівні, адже в протилежному разі це може потягнути за собою глобальне переформатування світового порядку.

Детальніше ознайомитися з думками провідних українських експертів можна у матеріалі "Телеграфу": "Крок до великої війни: Путін прогнувся перед Китаєм, але Україні стало лише гірше".

Також нагадаємо, як керівник експертної групи Бюро аналізу політики Віктор Бобиренко прокоментував для "Телеграфу" спільну заяву глав Росії та Китаю, наголосивши, що Україні потрібно бути готовою до великої війни.