Зеленський: "Якщо на нас наступатимуть війська — ми захищатимемося"

Читати російською
Автор
Новина оновлена 24 лютого 2022, 01:08

Президент України виступив із екстреним зверненням

Володимир Зеленський у ніч на 24 лютого виступив з екстреним зверненням до українців та росіян. Глава держави пообіцяв, що Україна захищатиметься у разі подальшої агресії Росії.

"Нам не потрібна війна. Ні холодна, ні гаряча, ні гібридна. Але якщо на нас наступатимуть війська, якщо у нас спробують відібрати нашу країну, нашу свободу, життя наших дітей — ми будемо захищатись", — сказав президент.

Окремо Зеленський висловився на адресу росіян: "Вам говорили, що я накажу наступати на Донбас, стріляти і бомбити без питань. Хоча питання є, і дуже прості: СТРІЛЯТИ В КОГО? ЩО БОМБИТИ? Донецьк, у якому я бував десятки разів? Бачив обличчя, очі? Артема, якою я гуляв із друзями… Донбас-Арену, де вболівав із місцевими за наших українських пацанів на Євро?

Парк Щербакова, де ми разом випивали, коли наші пацани програли. Луганськ? Будинок, де живе мати мого найкращого друга? Місце, де похований батько мого найкращого друга?

Зауважте – я говорю зараз російською мовою, але ніхто в Росії не розуміє про що. Ці вулиці, прізвища, події – це все для вас чуже. Незнайоме. За що ви воюватимете? І з ким?".

Нагадаємо, про загрозу великої війни між Україною та Росією говорили протягом останніх декількох місяців. 21 лютого Росія зробила крок у цьому напрямку, визнавши "незалежними" так звані "ДНР" та "ЛНР". Потім ватажки бойовиків звернулися до Володимира Путіна з проханням надати силову підтримку. Все це супроводжувалося розкручуванням маси фейків та інформаційної пропаганди проти України.

У недавньому зверненні Володимир Путін відкрито висунув ультиматум Україні та Заходу. Серед цілей: відмова Києва від курсу в НАТО, демілітаризація України та визнання Києвом псевдореферендуму у Криму. Очевидно, всі ці ультиматуми є нездійсненними для української влади.

Натомість українське суспільство мобілізувалося. У магазинах закінчилася зброя та патрони, лише один волонтерський проект допомоги армії "Повернись живим" за день отримав понад 20,5 мільйона пожертв, що перевищує бюджет організації за 2021 рік. У свою чергу, президент провів зустріч із представниками великого бізнесу та сторони домовилися разом відповідати на агресію РФ.