Українці скуповують зброю: чи захистить вона від військ Путіна

Читать на русском
Автор
2734
Чи варто купувати зброю для захисту від армії РФ
Чи варто купувати зброю для захисту від армії РФ. Фото drive2.ru

Українці готуються до можливого вторгнення РФ, що говорять з цього приводу військові

Напередодні анонсованого на цьому тижні західними ЗМІ можливого вторгнення РФ в Україну багато пересічних українців поставили питання про необхідність дати відсіч, якщо не військовим, то мародерам і злочинному елементу, який традиційно активізується під час громадських потрясінь.

Телеграф вирішив розібратися, що українці роблять для цього і як це може допомогти.

Зростає попит на зброю

Як розповіли "Телеграфу" на правах анонімності учасники ринку торгівлі легальною зброєю та спорядженням, з початку року різко збільшився їхній продаж.

Офіційно розповідати про зростання продажу зброї у магазинах відмовилися, але й тут можна зробити висновок, що покупців побільшало. Наприклад, за кількістю покупок супутніх товарів.

"Попит на чохли для зброї за останні місяці виріс у кілька разів", — коментує "Телеграфу" власник фірми з виробництва чохлів Shaptala Володимир Шаптала. При цьому підприємець уточнює, що далеко не всі складають свої "стволи" у чохли. Тобто, реально є підстави припускати, що купівля зброї в Україні зросла ще більше.

Від пневматики до цивільного АК – що й за скільки можна купити

Вибір видів та моделей зброї на цивільному ринку України вражає та придбати можна практично все, починаючи з газового балончика та закінчуючи цивільним варіантом бойового АК. Але, як завжди, є нюанси.

Ми зателефонували до магазину зброї однієї з торгових мереж і представилися покупцем, який бажає швидко придбати якусь зброю для самозахисту на випадок заворушень через вторгнення РФ. Продавці відповіли, що вибір у нас насправді невеликий:

  • пневматичні пістолети та гвинтівки (простіше кажучи "повітрянки"):
  • газовий балончик чи пістолет;
  • револьвер під патрон Флобера.

Ці види засобів самозахисту не вважаються зброєю, тому не вимагають спеціального оформлення покупки. Придбати їх можна відразу ж у магазині, а ось щось серйозніше потребує спеціальних дозволів.

Так, навіть травматичну зброю купити собі можуть лише певні категорії українців. Наприклад, журналісти, співробітники силових структур та деякі інші.

Придбання мисливської нарізної зброї – найсерйознішого аргументу з доступних у цивільному продажу, вимагатиме медичної довідку форми 127/о, довідку про несудимість, проходження стрілецьких курсів та іншого.

Все це вимагатиме від вас кількох тисяч гривень на оплату оформлення документів та як мінімум 3-4 тижнів витраченого часу.

До речі про ціну, залежно від місця покупки та моделі, придбання скажемо пневматичного пістолета обійдеться вам від 1800 гривень, пневматична гвинтівка коштуватиме від 1500 гривень, а револьвер Флобера – від 2500 гривень.

Найдорожче, близько 25500 гривень, обійдеться покупка цивільного варіанту АК, щоправда, в інтернет-магазині "Ібіс" їх вже немає.

АК12 — цивільний калаш виробництва "Концерну Калашніков"

Не заважати чи поранити бодай одного ворога – що краще?

Як розповів "Телеграфу" на умовах анонімності ветеран бойових дій не Донбас, діючий боєць ССО Міноборони України, у нього, як у кадрового військового, ставлення до ініціативи "штатських" захищатися від РФ за допомогою цивільної зброї, дуже двояке.

"Війна йде вже 8 років і людина, яка по-справжньому хотіла битися, давно вже на фронті. Так що ті, хто тепер "опритомнів" і кинувся в магазин купувати якусь зброю, видається мені дивною людиною. Якщо він патріот, необхідно було записуватися у ЗСУ, де якраз і вчать воювати, забезпечують нормальним озброєнням.Без специфічних військових знань, нормальної зброї та бойового злагодження такі добровольці на війні — просто натовп, а що гірше за те – натовп кандидатів у вантаж "200", — каже співрозмовник. "Телеграфа".

З іншого боку, як зізнається наш співрозмовник, якщо такому добровольцю вдасться поранити чи убити хоча б одного ворога, це вже принесе користь ЗСУ, але досягти цього буде нелегко.

"Безглуздо з купленою в магазині зброєю намагатися протистояти армії в полі з її авіацією, артилерій, танками. Принести користь такі загони можуть у міських боях, де дистанція сутички куди нижча. Але й тут із умовно "цивільної" зброї будуть корисні лише окремі зразки", – каже спецназівець.

Так, "поза конкуренцією" при цьому "громадянський АК", який, по суті, є тим же автоматом Калашникова, тільки з магазином на 10 набоїв і відсутністю режиму автоматичного вогню.

"У бою автоматичний режим вогню не потрібен – всі використовують одиночний, хоча є умільці, які повернуть можливість стрілянини чергами – це не проблема. Та й армійські магазини по 30 набоїв в автомат можна вставляти так само просто, як і цивільні за 10. Словом, це по суті тай самий армійський калаш, яким озброєні ЗСУ», — наголошує наш співрозмовник.

Також непоганий варіант — мисливські карабіни на основі старих гвинтівок Мосіна або Маузера, з гарною точністю, щоправда, з патронами можуть виникнути проблеми.

Але все ж таки, як вважає наш співрозмовник, найкраще щоб у разі бойових дій цивільні громадяни - "не заважали" армії.

Нагадаємо, на тлі загострення ситуації навколо України в країні почали організовувати загони територіальної оборони. Кабмін дозволив їхнім учасникам використати особисту мисливську зброю, що викликало нерозуміння українців. Власники зброї незадоволені відсутністю забезпечення стволами та боєприпасами з боку держави.

Проте більшість експертів схиляється до думки, що вторгнення РФ найближчими днями не буде, а напруження навколо України стало результатом гібридної інформаційної війни Заходу проти Росії.