Путін визнав "ДНР"-"ЛНР" і ввів війська на Донбас: останні новини та реакція Заходу на загрозу великої війни в Україні

Читать на русском
Автор
1952
Путін зробив агресивний крок, а Зеленський заговорив про воєнний стан
Путін зробив агресивний крок, а Зеленський заговорив про воєнний стан

"Телеграф" публікує свіжу інформацію щодо реакцій на визнання ОРДЛО Росією та про останні події — текстова трансляція весь час оновлюється

У понеділок, 21 лютого, президент Росії Володимир Путін зробив агресивний крок до початку можливого вторгнення РФ в Україну, визнавши "незалежність" частини українського Донбасу – територію ОРДЛО. Через пару годин у так звані "ЛНР" і "ДНР" вже відкрито почали стягувати російську техніку. А президент нашої держави Володимир Зеленський після тривалої наради РНБО виступив зі зверненням до громадян України та наголосив, що РФ порушує суверенітет та територіальну цілісність України та легалізує свої війська на Донбасі, які там перебували з 2014 року.

"Телеграф" уважно стежить за подіями, що стрімко розвиваються, на Сході України. У режимі "онлайн" ми ведемо текстову трансляцію про те, що наша влада, країна-агресор та весь цивілізований світ роблять у рамках цього конфлікту.

09:03 — Українські компанії передають мільйони гривень для боротьби з армією РФ: у мережі справжній флешмоб.

07:17 — Зустрічі Блінкен-Лавров та Путін-Байден скасували.

7:16 23 лютого — Російські збройні формування продовжують завдавати численних масованих ударів по підконтрольній українському уряду території.

Так, згідно зведенню штабу операції Об'єднаних сил станом на 7:00 23 лютого минулої доби зафіксовано 96 обстрілів, 81 з яких із застосуванням важкого озброєння. При цьому бойовики крім мінометів та ствольної артилерії всіх калібрів активно б'ють із танків та "Градів".

"Внаслідок обстрілу один український військовослужбовець отримав осколкові поранення несумісні з життям. Один військовослужбовець отримав поранення та перебуває в лікувальному закладі. П'ять військовослужбовців отримали бойові травми", — йдеться у зведенні.

З початку поточної доби з боку збройних формувань Російської Федерації зафіксовано 15 обстрілів, 14 із яких із застосуванням важкого озброєння.

"Втрат серед військовослужбовців Об'єднаних сил внаслідок дій ворога немає", — йдеться в інформації.

22 лютого

22:55 — Володимир Зеленський у зверненні до українців оголосив збір резервістів та пообіцяв послаблення для бізнесу.

21:16 — В ОПУ завершилася нарада за участі лідерів фракцій парламенту, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Як повідомив співголова фракції ОПЗЖ Юрій Бойко, обговорювали можливість запровадження надзвичайного стану в деяких областях, але не військового. За словами нардепа, не обговорювалося і питання розриву дипломатичних відносин із РФ.

Лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія повідомив, що за підсумками наради "домовилися створити штаб у парламенті з оборони".

За словами Арахамії, члени штабу регулярно збиратимуться, "напрацьовуватимуть рішення і з ними йдуть до президента".

19:03 — Крим та НАТО: Путін озвучив свої вимоги до України та світу.

18:37 — Путін заявив, що "ДНР" та "ЛНР" визнані в рамках Донецької та Луганської областей. Такі межі своїм "республікам" у "документах" спочатку прописали окупанти.

18:27 — У мережі захопилися тим, як прем'єр Нідерландів обізвав Путіна: "До них починає доходити".

18:21 — Рада федерації дозволила президентові Росії Володимиру Путіну використати російські збройні сили за кордоном, а саме на українському Донбасі.

17:53 — Путін направив до Ради федерації звернення про використання Збройних сил РФ за кордоном, зараз цей документ розглядають. Під час розгляду заступник глави Міноборони Панков заявив, що Київ на переконання Москви веде на Донбасі силові дії. Тепер зрозуміло, куди збираються направити удар росіяни. Але поки незрозуміло, як далеко простягаються їх плани.

17:26 — Глава МЗС Дмитро Кулеба направив Зеленському подання з пропозицією розірвати дивідносини з РФ.

"Сьогодні вночі я підписав подання на президента України з пропозицією розірвати дипломатичні відносини з РФ. Я вважаю, завжди так вважав, що це потрібно було зробити ще у 2014 році. На жаль, тоді це рішення не було ухвалено", — сказав він на брифінгу у Вашингтоні 22 лютого.

17:04 — Луганська ТЕС перебуває під постійними обстрілами і на межі зупинки, заявляють у "ДТЕК Енерго".

"Пошкоджено трансформатор зв'язку, внаслідок якого на території станції виникло загоряння. Пожежу неможливо локалізувати через обстріл. Також пошкоджені будівлі навчального корпусу, кисневої станції та блоків №10 та №15", – повідомляють у компанії.

16:19 — Країни світу продовжують запроваджувати санкції проти путінської Росії. Докладніше про те, які обмеження та заборони вводять проти РФ, читайте тут.

15:08 — Верховна Рада ухвалила заяву у зв'язку з визнанням Російською Федерацією "незалежності ДНР-ЛНР".

14:51Велика Британія заявила про запровадження санкцій проти п'яти російських банків та деяких чиновників з оточення Володимира Путіна.

14:30 — Верховна Рада готує важливе звернення щодо "визнання" ОРДЛО Росією.

14:06 — Російська Рада Федерації одноголосно ратифікувала договори про дружбу, співпрацю та взаємну допомогу з "ДНР-ЛНР".

14:00 — Володимир Путін заявив, що Москва підтримує суверенітет колишніх республік Союзу, але не України "через зовнішнє управління".

13:34 — Німеччина завдає санкційного удару по Росії: німецький канцлер Олаф Шольц зробив заяву про зупинення сертифікації газопроводу "Північний потік 2".

13:10 — російська сторона досі не може визначитися, де саме розташовані кордони "визнаних" напередодні "Л-ДНР". Міністерство закордонних справ Російської Федерації заявило, що незалежність тимчасово окупованих територій була визнана Росією в уже існуючих кордонах.

12:45 – глава українського міністерства оборони Олексій Рєзніков звернувся до військовослужбовців ЗСУ. Міністр попередив солдатів про втрати, але заспокоїв тим, що на нашу країну неодмінно чекає перемога.

12:15 — президент України Володимир Зеленський зробив заяву, в якій пообіцяв запровадити воєнний стан у разі "потужної війни" проти України. Втім, у справжню війну він не вірить і переконаний, що боротися із РФ потрібно санкціями.

12:00 — так званий "віце-спікер парламенту "ЛНР" заявив, що територія республіки — це "вся Луганська область" і закликав Україну "добровільно відвести війська", пригрозивши вжити певних заходів.

11:40 — Росія заявила про можливість розміщення військових баз на території окупованих регіонів України. При цьому там триває оголошена раніше мобілізація: забрати можуть навіть тих, хто старше 55 років.

11:00 — у мережі з’являється все більше відео, як важке озброєння РФ прибуває до так званої "ДНР".

У коментарях до відео росіяни та жителі окупованих регіонів бурхливо радіють танкам на вулицях Донецька. Рідкісні коментарі про неприпустимість війни зустрічають негативну реакцію.

10:00 — рішення Путіна про Донбас сильно вдарило по курсу валют: російський рубль скотився до показників квітневого максимуму. Долар виріс у ціні в порівнянні з рублем на 97 копійок — до 80,75 руб за USD.

9:30 — через годину нижченаведена інформація про "визнання" Луганщини та Донеччини Росією в повному обсязі отримала спростування.

8:30 — деякі російські чиновники заявили, що самопроголошені "ЛНР" та "ДНР" нібито будуть визнані Росією не в так званих межах, визначених лініями розмежування вогню. Йдеться нібито про Донецьку та Луганську області в повному масштабі.

7:00 22 лютого — ранок в Україні розпочався із сумних зведень ООС: проросійські бойовики 84 рази за минулу добу порушували домовленості про припинення вогню. Загинули двоє військовослужбовців України, дванадцять — поранені та перебувають у шпиталях, і ще шестеро травмовані. Також є жертви серед цивільного населення. Із понад 80 обстрілів — 64 відбулися із забороненого "Мінськом" озброєння. Деякі населені пункти обстрілювали кілька разів.