Світ виступив проти Путіна: які санкції отримує РФ після визнання "Л-ДНР"

Читать на русском
Автор
1367
Захід поступово "атакує" Росію економічними обмеженнями
Захід поступово "атакує" Росію економічними обмеженнями. Фото 360tv.ru

Кремлю доведеться відповісти за агресію проти України

Європейський Союз виконує свою обіцянку щодо запровадження нових санкцій проти Російської Федерації. Росія в цілому та окремі члени її уряду не зможуть отримати доступ до європейських ринків капіталу після офіційного визнання "ДНР" та "ЛНР".

Проте ЄС — не єдині західні партнери України, які відреагували на черговий випад Кремля. "Телеграф" спостерігає за тим, які обмеження отримає Кремль після того, як вирішив відкрито вдертися на Донбас.

Євросоюз

Як ми вже згадували, відтепер для росіян закрито ринки капіталу Європи. Крім цього, як повідомляє "Інтерфакс-Україна", санкції будуть накладені на окремі банківські установи. Їх пов’язують із фінансуванням російської армії.

Йдеться про "Промсвязьбанк", банк "Россия" та державну корпорацію "ВЭБ". Деякі з цих структур заборонені США ще з 2014 року.

Як саме планують обмежувати доступ Росії на європейські ринки, поки не повідомляється.

Пізніше у вівторок голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель оголосив, що Європейський Союз запроваджує санкції проти трьох із половиною сотень депутатів Держдуми РФ, а також 27 фізичних та юридических осіб.

Також ЄС попередив про санкції у разі підтримки дій Росії та Білорусі.

Німеччина

Одним із найнесподіваніших "ударів" від Заходу виявилося рішення німецького уряду щодо відмови від сертифікації скандального російського газопроводу. Так, визнання "Л-ДНР" коштувало Володимиру Путіну остаточного завершення будівництва та запуску "Північного потоку-2".

Зазначимо, що таке рішення підтримали представники Білого дому.

При цьому в Росії на обмеження щодо "СП-2" реагують дуже агресивно. За словами експрем’єрміністра Росії Дмитра Медведєва, європейцям тепер варто готуватись до підвищення цін на газ.

Медведев про санкции против Северного потока-2
Так Медведєв "пригрозив" Європі

Великобританія

Британський прем’єр Борис Джонсон дорікнув Росії за визнання "Л-ДНР" та введення військ на Донбас. Більш конкретна реакція Туманного Альбіону виявилася економічними обмеженнями проти кілька російських банків та окремих представників Кремля.

До списку банків, які не зможуть більше здійснювати фіноперації в Британії, потрапили вже згаданий "Промсвязьбанк", а також "Генбанк", "Чорное море", "Индустриальный Сбербанк" та "Россия". Також санкції ввели проти братів Романа та Аркадія Ротенбергів і Геннадія Тимченко — відомих бізнесменів із Росії, які вважаються наближеними до Путіна.

Сполучені Штати Америки

У Білому Домі про санкційний тиск на Росію заговорили насамперед. Поки що у Вашингтоні ввели в дію лише частину обмежень щодо ведення фіноперацій американцями з представниками окупованих територій Донбасу. Найближчим часом у Джо Байдена повинні розповісти, на які все ж таки санкції "розраховує" саме Росія.

Увечері у вівторок, 23 лютого, Байден оголосив перший пакет санкцій, які запроваджує Вашингтон проти Росії за визнання "незалежності ЛНР та ДНР".

Так, повністю під санкції потрапили "Зовнішекономбанк" та ПАТ "Промзв'язокбанк".

Запроваджуються санкції проти суверенного боргу Росії.

Крім того, США вводять санкції проти російських еліт та їхніх сімей із середи, 23 лютого.

Як уточнили в Мінфіні США, серед них Денис Бортніков – син директора ФСБ Росії Олександра Бортнікова, Петро Фрадков – голова "Промсвязьбанка" та син колишнього прем'єр-міністра РФ, ексглави Служби зовнішньої розвідки Михайла Фрадкова, Володимир Кирієнко – син Сергія Кирієнка, першого заступника голови Адміністрації президента РФ.

Все майно та фінансові активи вищевказаних осіб на території США заблоковані урядом, а всім американським банкам заборонено проводити транзакції та операції для людей із цього списку, інакше вони також потраплять під санкції уряду.

Крім цього, США ввели санкції проти 351 члена Державної думи РФ, які голосували за визнання "незалежності ЛДНР"; 24 фізичних та 3 юридичних особи, які зіграли роль у підриві територіальної цілісності України — у списку Марія Захарова (спікер МЗС РФ), Маргарита Симоньян (головний редактор RT) та Володимир Соловйов (телеведучий-пропагандист).

Байден підкреслив, що США готуються до наступних кроків з огляду на ймовірні плани Російської Федерації.

Канада

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо вранці в середу, 23 лютого, за часом Києва оголосив, що Оттава запроваджує низку економічних санкцій проти Росії.

"Незаконні дії Росії в Україні — це атака на демократію та загрозу миру в усьому світі. Не помиляйтеся: це чергове вторгнення до суверенної держави. У координації з союзниками та партнерами Канада відповідає першим рядом економічних санкцій", — написав Трюдо у своєму акаунті в Твіттер.

Японія

Уряд Японії вирішив запровадити щодо Росії і т.зв. "ДНР" та "ЛНР" низку обмежувальних заходів, повідомив прем'єр-міністр країни Фуміо Кісіда.

Санкції передбачають, зокрема, припинення видачі віз представникам т.зв. "ДНР" і "ЛНР" та заморожування їх капіталів, заборону на експортно-імпортні відносини з цими територіями, а також на розміщення та операції з новим суверенним боргом Росії.

Кісіда додав, що у разі погіршення ситуації перелік заходів може бути розширено.

Нагадаємо, що визнання "незалежності" "ДНР" та "ЛНР" Росією відбулося у понеділок, 21 лютого. Спочатку до російського лідера Володимира Путіна з таким проханням звернулися ватажки терористів Денис Пушилін та Леонід Пасічник.

Трохи згодом Путін провів засідання Радбезу, на якому і вирішив, що визнання відбудеться. Зазначимо, що і українці, і навіть росіяни знайшли чимало дрібних деталей під час засідання, які прямо доводять брехню російського уряду.

Зазначимо, що президент України Володимир Зеленський неодноразово закликав Захід запровадити санкції проти Москви превентивно, на випередження. Однак і США, і Європа продовжували стверджувати, що це зроблять лише після вторгнення російської армії в Україну.