Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про експорт, повідомляють ЗМІ: про що домовилися

Читать на русском
Автор
2315
Збір врожаю
Збір врожаю

Аналогічну угоду має підписати й рф

У п’ятницю, 22 липня, на 149-й день повномасштабного вторгнення рф Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про експорт зерна морським шляхом.

Про це повідомляє телеканал "Дом". Повідомляється, що дзеркальну угоду з ООН та Туреччиною найближчим часом підпише росія.

Згідно договору, контроль портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний", через які здійснюватиметься експорт українського зерна, повністю був і залишається за українською стороною. Знаходження у цих портах інших суден, крім тих, які мають забезпечувати експорт зерна та пов’язаних з ним харчових продуктів та добрив, не передбачається.

Документ підписали міністр інфраструктури України Олександр Кубраков, міністр оборони Туреччини Хулусі Акар та генсек ООН Антоніу Гутерреш. Такий самий документ мають підписати представники Туреччини, ООН та росії.

Водночас, заяв офіційних осіб про факт підписання угоди поки не було. А нардеп Олексій Гончаренко в телеграм заявив, що підписання договору очікується з 17 до 17:30.

Нагадаємо, радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк повідомив, що прямої угоди між рф та Україною щодо розблокування експорту зерна не буде. Він повідомив, що процедура вивезення зерна ніяк не передбачатиме супровід транспорту з боку росіян. До речі, від росії угоду щодо зерна підпише міністр оборони рф Сергій Шойгу.