Мова не про переговори та заморозку: нардеп-військовий пояснив неоднозначні слова Буданова про повернення Криму

Читать на русском
Автор
2319
Захоплення росією відділу прикордонної служби у Щолкіному, 2014
Захоплення росією відділу прикордонної служби у Щолкіному, 2014. Фото 112ua.tv

Важливо не зволікати зі звільненням півострову

Крим був першою частиною України, окупованою Росією. Його повернення обговорюється на різних рівнях. Глава ГУР Кирило Буданов напередодні Нового року заявив, що повертати півострів будуть комбінованим шляхом, застосовуючи як силу, так і дипломатію.

"Телеграф" поспілкувався з нардепом Романом Лозинським, який зараз проходить службу у лавах ЗСУ і перебуває на південній ділянці фонту. Крім того, Лозинський – заступник голови комітету ВР з організації держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Нардеп акцентує — фраза Буданова дуже хороша тим, що вона може мати більше десятка значень. І такий спосіб не означає перехід на переговори й імітування деокупації так, як це було з 2017 року.

Шлях дипломатії може піти і у бік санкцій проти економіки росії, і до санкцій, які не дадуть швидко відновлювати потенціал. Лозинський припустив, що навіть коли росія має десять тисяч боєздатних одиниць танків, однаковими вони не будуть. Десь використано німецький двигун або французький тепловізор, а частина — законсервовані танки більш, аніж 50-річної давності. Така техніка без модифікації — просто броньована машина без посиленої броні.

"Санкції якраз, щоб вони не могли відновлювати цей потенціал. Щоб вони перейшли на війну шпагами, луками та арбалетами. Чи допоможе нам це звільнити Крим? Так. Але економічний шлях не означає, що Україна повернеться до Криму виключно після домовленостей. Варіанти існували й раніше — ухвала про спецстатус Донбасу, Мінські угоди, нормандський формат — вони мали на увазі невійськове розв'язання питання. Росія ж не залишила іншого виходу, як звільняти ці території військовим шляхом", — говорить Лозинський.

Він також нагадує, що Україна не має часу на довгі розмови та заморожування конфліктів. Адже деокупація, це не просто встановлення прапора та контролю. Це й повернення людей. У Криму вже виросло покоління, яке майже не пам’ятає незалежну Україну. Щоб людей не втратити, деокупація має бути динамічною, вважає нардеп.

Повний текст читайте на сайті "Телеграф" в інтерв’ю: "Загроза наступу з Білорусі є, — Роман Лозинський про тактику росіян, звільнення Криму та справжній ефект санкцій"

Раніше журналіст Айдер Муждабаєв припустив, що деокупації Криму передуватиме грандіозний провал російського наступу — і окупанти самі почнуть намагатися втекти з півострова. Однак думки про час, коли це станеться, розділилися. Частина вважає, що ймовірність того, що Крим деокупують 2023 року досить висока, але є скептики, які вважають, що це станеться не раніше 2024 року.