Глави МЗС "Великої двадцятки" ухвалили підсумковий документ: Китай і росія домоглися свого

Читать на русском
Автор
5917
"Велика двадцятка" не може дійти консенсусу
"Велика двадцятка" не може дійти консенсусу. Фото AP Photo

Війну росії проти України на саміті вирішили називати "війною в Україні" через позицію деяких держав

У четвер, 2 березня в Індії відбулася зустріч міністрів закордонних справ "Великої двадцятки". Як заявляв напередодні представник МЗС Індії Вінай Кватра, війна рф проти України мала стати важливою частиною саміту.

Утім очільники міністерств закордонних справ "Великої двадцятки" узгодили підсумкове комюніке на саміті глав МЗС G20. Однак тут немає позиції сторін щодо України через претензії росії та Китаю, повідомляє Bloomberg.

"Міністри закордонних справ країн G20 не змогли дійти згоди щодо опису війни росії проти України", — сказав журналістам глава МЗС Індії Субраманіям Джайшанкар. За його словами, тому на дводенній зустрічі буде видано підсумковий документ замість офіційної спільної заяви.

Участь у саміті беруть представники 40 делегацій – серед них міністр закордонних справ держави-терориста росії сергій лавров, держсекретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ Китаю Цінь Ган. Окрім російсько-української війни очільники відомств обговорюють криптовалюти і тероризм.

Нагадаємо, що на саміті міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок відчитала лаврова з вимогою закінчити війну в Україні. Однак той щось записав і відмахнувся рукою. На цьому саміті Індія намагалася переконати росію та Китай дійти консенсусу та нарешті долучитися до спільного рішення по Україні, однак цього не вдалося зробити, як і на минулій зустрічі "Великої двадцятки".