Бензин дорожчає, але чи це допоможе вирішити проблему з дефіцитом?

Читать на русском
Автор
36076
Бензин стає дорожчим, але дефіцит не закінчується
Бензин стає дорожчим, але дефіцит не закінчується. Фото Інформатор

Навіть Кабмін визнає, що паливо має коштувати дорожче, але це не допомагає у його пошуках.

З кінця квітня в столиці та Україні триває паливна криза, спричинена російською агресією та ракетним обстрілом вітчизняних НПЗ. Також однією з причин ситуації, що склалася, учасники ринку називають спроби держави регулювати ринок бензину та дизпалива. Таким чином, заправитися сьогодні для багатьох автовласників завдання не з простих.

Для вирішення проблеми уряд вирішив зменшити середню ціну літра дизельного палива на 32 копійки до 35,31 грн. При цьому вартість бензину зросла на 2,17 грн – з 31,19 до 33,36 грн за літр.

З урахуванням торгової націнки, рекомендованої для палива Кабміном, з 14 травня ціна дизельного палива не повинна перевищувати 42,31 грн/л, а бензину – 38,36 грн/л.

Втім, на АЗС вже давно не знайти паливо за рекомендованими чиновниками цінами, тож мінімальна ціна того ж бензину починається з 42 гривень, а може доходити і до 100, якщо його взагалі можливо знайти.

Бензину немає, але буде до літа

Як пояснив "Телеграфу" експерт із паливного ринку Сергій Куюн, факт підвищення ціни на бензин Кабміном означає, що у світі зросли ціни на паливо, і це знайшло об’єктивне відображення у рекомендаціях уряду.

"Не слід очікувати, що просте зростання цін наситить ринок паливом – як і раніше вільних обсягів у потрібній нам кількості просто немає. На їх пошук та організацію нового ланцюжка доставки замість зруйнованої війною потрібен час, але тішить, що чиновники мають розуміння того як це робити і конкретний план", — упевнений експерт.

Загалом, на думку співрозмовника "Телеграфа", покращення ситуації з паливом в Україні варто очікувати не раніше кінця травня, щоправда, і тоді можна буде говорити лише про збільшення існуючих лімітів споживання, а не зникнення дефіциту.

У Київській міській державній адміністрації вважають, що вже до кінця травня дефіцит палива як мінімум у столиці вдасться ліквідувати. Також в умовах дефіциту бензину у продажу все частіше почало з’являтися неякісне паливо, що несе свої ризики для водіїв.