Павербанк для домашньої техніки: чи варто купляти потужні зарядні станції

Читать на русском
Автор
90841
На випадок віялових відключень у нагоді може стати аварійне резервне джерело живлення
На випадок віялових відключень у нагоді може стати аварійне резервне джерело живлення. Фото фото з відкритих джерел

Блоки швидкої зарядки виготовляють і в Україні під назвою "Bandera Power"

Цієї зими українців знову може чекати відключення світла, адже росія навряд чи відмовиться від тактики обстрілу об'єктів енергетичної інфраструктури, як це було рік тому. Українцям вже порадили запасатися генераторами, та такий варіант підійде не кожному.

Проблему з відключенням світла взимку мешканцям квартир можна вирішити за допомогою портативної зарядної станції, адже для того, щоб заряджати ноутбук чи увімкнути обігрівач, звичайного павербанка може бути замало. Портативна станція має розетку для побутової техніки на 220В та іншої апаратури, є менш шумною та заряджається від мережі. Існує широкий вибір таких "генераторів для квартир" на будь-який запит та гаманець.

Як це працює

Портативна електростанція — це по, суті, гігантський павербанк, який може заряджати всі ваші гаджети та техніку, включаючи холодильник, телевізор, ноутбук, камеру, динаміки, дрони, планшети, телефони, електричний гриль тощо.

Портативні акумулятори називають ще безшумними генераторами. Їх можна використовувати як у приміщенні, так і на вулиці.

Павербанк з розеткою для ноутбука
Портативна зарядна станція

Більшість із них розміром з коробку для взуття чи ланч бокс. Всередині знаходяться великі літій-іонні акумулятори, подібні до тих, що у ноутбуці, тільки більших розмірів.

Ви заряджаєте цей павербанк вдома чи там, де є світло, за допомогою сонячних панелей чи від прикурювача автомобіля. Підзарядка акумулятора відбувається дуже швидко: вже через годину-півтори пристрій знову готовий до повноцінної роботи.

Портативні електростанції потужністю 500 Вт, 1000 або навіть 2000 Вт, мають одну або декілька стандартних розеток струму, порти USB, та забезпечують живлення за вимогою скрізь і всюди.

Серед їх переваг — менша шкода для навколишнього середовища, ніж від бензинових генераторів, оскільки вони не викидають шкідливих речовин. Зарядні станції мають різні розміри, характеристики та ціни відповідно до ваших потреб та бюджету.

Скільки приладів можна під'єднати одночасно

Більшість портативних електростанцій мають обмеження по максимальному навантаженню. Менш потужні не працюватимуть з пральною машиною, сушаркою та обігрівачем.

Зверніть увагу на приблизну кількість ват-годин, яку кожен бренд надає у своїх характеристиках, щоб визначити, яка модель є найбільш доцільною. Зарядний пристрій для смартфона споживає до 18 Вт, стандартна мікрохвильова піч — від 600 до 1200 Вт.

Чим більша вихідна потужність (від 300 Вт), тим більше гаджетів можна заряджати одночасно. Портативна станція потужністю 1000 Вт може підтримувати роботу побутової техніки (холодильник, пральна машина, кондиціонер, телевізор).

Якщо вибрати зарядну станцію місткістю 3,6-25 кВт·год, можна забезпечити живленням весь будинок. Від такого пристрою може працювати вся побутова техніка кілька днів.

Ціна питання

Портативні зарядні станції екофлоу ціна
Скільки зараз коштують портативні зарядні станції (станом на 16 жовтня)

Портативні та акумуляторні електростанції коштують недешево, проте зараз це набагато вигідніші пропозиції, ніж у розпал блекаутів минулого року. Ціни варіюються від 10 тисяч гривень до 230 тисяч гривень. Чим більший павербанк ви хочете, тим дорожчим він буде. Наприклад, бюджетний варіант на різних сайтах коштує у діапазоні від 10 до 12 тис грн.

Портативні зарядні станції екофлоу ціна
Скільки зараз коштують портативні зарядні станції (станом на 16 жовтня)

Якщо дозволяє бюджет, можна придбати також додаткову батарею для зарядної станції, ціна питання — від 14,7 тис. грн. У такому разі продовжити автономність оселі під час блекауту можна ще на кілька годин чи навіть кілька днів.

Найпопулярніші моделі

Оптимальні за ціною та потужні портативні зарядні станції випускають EcoFlow, BLUETTI, Jackery Explorer. Для тих, хто любить купувати українське, вінницька компанія "ПромАвтоматика" пропонує блоки багатоканальної швидкої зарядки "Bandera Power", з місткістю акумуляторів від 125 тисяч до 860 тисяч міліампер*годин. Ціна — від 18 350 до 86 800 гривень з можливістю прокачати їх модулями живлення від сонячної енергії за додаткову оплату, для ЗСУ є суттєві знижки.

Портал TechRadar зібрав топ-10 кращих портативних електростанцій у 2022 році, це:

1. EcoFlow Delta Pro.

2. Zendure SuperBase Pro 2000.

3. Bluetti AC200P.

4. Jackery Explorer 1500.

5. Joyzis BR300.

6. Oukitel P2001.

7. BigBlue Cellpowa 500.

8. Bluetti AC200MAX.

9. EcoFlow Smart Generator.

10. Jackery Solar Generator 2000 Pro.

Наприклад, EcoFlow DELTA 2 може живити холодильник від 7 до 14 годин або повністю заряджати ноутбук 16 разів, підтримувати роутер WiFi увімкненим протягом 31 години.

EcoFlow DELTA 2
EcoFlow DELTA 2

Раніше "Телеграф" розповідав про те, як вибрати ідеальний павербанк для смартфона та ноутбука. Звертати увагу слід на основні параметри гаджетів.

Також читайте підбірку способів, як зарядити телефон без розетки та доступу до електрики. Для всіх цих способів знадобиться зарядний шнур до смартфона і не більше.