Товари з росії та зв’язку власника з родиною ведмедєва: що не так з "Ельдорадо" і чому навколо мережі виник скандал

Читать на русском
Автор
1692
Чи таке вже українське Ельдорадо Новина оновлена 15 березня 2023, 16:31
Чи таке вже українське Ельдорадо. Фото Відкриті джерела

Українське Ельдорадо не відмовилося від бізнесу з Росії і після року масштабної агресії

Не тільки західні бренди продовжують свій бізнес у країні-окупанті, незважаючи на криваву агресію, що триває другий рік, співпрацюють з росією і українські компанії. Одна з них – торговельна мережа "Ельдорадо України", власником якої є Віктор Поліщук.

Українська компанія родом із Росії

Торгова мережа "Ельдорадо" та відповідна торгова марка в Україні з’явилися в 1999 році як філія сформованої на той час у Росії торгової мережі "Ельдорадо", що виникла у 1994 році. Першими її співвласниками були зять тодішнього президента України Віктор Пінчук та власник російської компанії Ігор Яковлєв.

Але згодом власники як української, так і російської компаній змінилися – у Росії "Ельдорадо" перейшло до рук сім’ї Гуцерієвих, а в Україні — підприємцю Віктору Поліщуку.

Формально після купівлі у 2013-му році українське "Ельдорадо" є окремим підприємством, до того ж дуже солідним – у ньому працюють близько 5000 осіб, а оборот у 2021-му році перевищував 11 млрд грн.

Але хоча ще в 2014-му році було заявлено, що український "Ельдорадо" повністю відмовився від будь-яких зв’язків з російським "батьком", розслідування OSINT-спільнота Molfar стверджує протилежне.

Тисячі поставок та товарів – з росії

За підрахунками аналітиків Molfar і даними з сервісу 52wmb, до двох третіх товарів торгової марки Elenberg, що надійшла на адресу ТОВ "Технополіс 15" (один з імпортерів техніки групи компаній "Ельдорадо"), прийшли з Росії. І в цьому немає нічого дивного, адже попри іноземну назву ТМ Elenberg належить російському "Ельдорадо" з 1999 року і китайські комплектуючі для техніки збираються у готові вироби на території Росії.

Вартість такого імпорту в товаристві Molfar оцінили в 12,5 млн дол, з яких 2,5 млн були сплачені до бюджету Росії у вигляді податків.

Також на сайті eldorado.ua на січень 2023 р. пропонуються 360 товарів ТМ Redmond, що виробляються в Білорусі та Росії. Восени ж 2022 року в магазинах компанії продавалися обігрівачі, вироблені в Росії після 2014 року, на них навіть стояли наклейки "№1 в Росії з 2014 року".

Покупець був здивований Джерело — Телеграм-канал Рівне

Інший імпортер товарів для "Ельдорадо" — ТОВ "Дієсса", у період 2012-2017 років виявився понад 43% імпорту, що прийшов з росії.

Навіть у 2023-му році на сайті компанії "Ельдорадо" можна було знайти морозильні камери виробництва Росії.правда важко уявити, що ці залишки продають з 2014-го року.

Родина "Ельдорадо": голова – член родини Януковича, дружина – племінниця ведмедєва, партнер – друг ведмедчука

Власник "Ельдорадо" в Україні – підприємець Віктор Поліщук давно користується "славою" члена "Сім’ї" екс-президента України Віктора Януковича, якого ЗМІ підозрювали у підкупі суддів, земельних аферах та іншому.

Віктор Поліщук

За версією Голос.ua на гроші екс-міністра з податків та зборів Олександра Клименка було збудовано ТРЦ "Гулівер", який також належить Віктору Поліщуку.

Проте найгучніший його скандал – "відведення" 96 гектарів землі у Броварів восени 2013 року, коли місту запропонували збудувати фармацевтичний завод для німецького концерну "Bayer". Депутати навіть виділили землю, але незабаром з’ясувалося, що жодного зв’язку з концерном фірма, яка нібито представляла його інтереси, не має, про що було заявлено самим "Bayer".

Як з’ясувалося, нібито представляла інтереси німецької сторони така собі компанія "Інтер-профіт", але сам проект представляла інша фірма — "Техенерготрейд", яка на 95% належить саме Віктору Поліщуку. Для нього, правда, жодних наслідків це не мало, хоча землю довелося повернути.

Більше того, незважаючи на зміну влади у 2014-му році він, як і раніше, почувається настільки впевнено, що не платить за кредитами, взятими у держбанків ще за Януковича.

З рук Поліщуку зійшло і банкрутство його банку "Михайлівський" у 2016-му році – підозрюваним у виведенні з фінустанови 870 мільйонів гривень став колишній в. о. голови правління банку Ігоря Дорошенка.

У перші дні вторгнення Росії ГБР було перехоплено 3 елітні автомобілі Rolls-Royce вартістю близько 50 млн грн, частина з яких за даними "Економічної правди", були записані на фірму, що належить Поліщуку.

Не менш цікавим є його бізнес- та сімейне оточення.

Так, партнер Віктора Поліщука по ТОВ "Технобуд" — також один із імпортерів російської техніки в Україну, Юрій Гриб, у свій час був партнером екс-нардепа ВР України Віктора Медведчука в елітному мисливському господарстві Чернігівської області. Щоправда називалося воно чомусь "Товариство поціновувачів природи Козелецького району".

Екс-секретар Віктора Поліщук – Олена Березовська, якраз під час Євромайдану у грудні 2013 року організувала поїздку українських дітей до Росії. За даними Еспресо TV це використовувалося російською пропагандою. Більше того, вже у 2014-му році Березовська виїхала до Росії та стала засновником пропагандистського ресурсу "Україна.ру", який відзначився величезною кількістю диких фейків та брехливою інформацією навколо України.

Олена Березовська

Також дружина Віктора Поліщука – Лілія Резвая, разом із броарськими школярами та Березовською їздила до Москви.

І справа тут могла бути не тільки в любові до дітей дружини бізнесмена, а й у бажанні побачитися з тіткою — у дівочості Світланою Лінник, а з 1993 року Світланою Медведєвою, дружиною колишнього президента Росії та прем’єр-міністра Дмитра Медведєва.

Лілія Жвава

Тим часом в окупації росіяни виробляють контрафактні товари для продажу на тимчасово окупованих територіях, оскільки російський товар купувати не хочуть через його жахливу якість.