10 днів на роботі, а вже скандал – нову заступницю директора НАБУ Поліну Лисенко звинуватили у "чистках" неугодних

Читать на русском
Автор
18061
Поліна Лисенко
Поліна Лисенко. Фото zn.ua

Топ-чиновницю звинуватили у ігноруванні закону

Попри перемогу у відкритому конкурсі, журналістка Ольга Комарова не може почати роботу у Національному антикорупційному бюро України. У цьому їй перешкоджає нова заступниця директора Бюро Поліна Лисенко.

Про це сама журналістка повідомила на своїй сторінці у Facebook, наголосивши, що Поліна Лисенко особисто повідомила їй, що, незважаючи на перемогу у конкурсі на посаду заступника керівника управління зовнішніх зв’язків НАБУ, працювати в Бюро вона не буде.

За словами Ольги Комарової, Поліна Лисенко повідомила, що є два варіанти:

  • її просто не призначить директор НАБУ, без жодних підстав, просто;
  • призначать, а за день звільнять, бо цю посаду скоротять.

"Так що весь цей спіч, напевно, був спрямований на те, щоб я сама відмовилася від посади. Я не робитиму цього, хоча й розумію, що в таких умовах працювати буде вже нереально", — зазначає Ольга Комарова.

Журналістку дивує, що одним з аргументів її звільнення було те, що в Бюро потрібно наймати більше детективів, але вакансії на посаді детективів на сайті НАБУ ніколи не закінчуються.

"Моя суб’єктивна думка: кожна нова команда вигадує реорганізацію, щоб завести своїх людей і позбутися несвоїх. Виходить, що саме з приходом нової керівниці правила різко змінилися. Що закон і положення про конкурс – це просто ніщо, що весь запобіжний механізм не працює, що думка конкурсної комісії може бути помножена на нуль", — обурюється Ольга Комарова.

Також журналістка дивується: саме з приходом Поліни Лисенко до НАБУ там з’явився політтехнолог, який нібито працює на гроші донорів і є "таємним". Його приймали на роботу без конкурсу, тоді як від людини, яка чесно перемогла в ньому, — позбавляються.

"Я розчарована і мені дуже гидко. Вважаю, що ця ситуація має стати предметом розслідування внутрішнього контролю НАБУ як мінімум", — резюмує журналістка.

Вже ввечері цього ж дня на скандал відреагували у Раді громадського контролю НАБУ. Там повідомляють, що з подивом дізналися, що у Бюро нібито відбувається якась реорганізація.

"На сайті НАБУ немає жодних дописів про реорганізацію, що триває. Тільки сьогодні, через скандал з пані Ольгою, нам стало відомо, що реорганізація взагалі планується і більше того, починає впроваджуватись (через скорочення частини співробітників Бюро)", — пишуть у Раді.

Крім цього, там додають, що навіть у разі проведення реорганізації директор НАБУ має припинити конкурси на нові вакантні посади. "Інакше керівництво НАБУ просто так витрачає час членів конкурсної комісії: як співробітників самого Бюро, так і представників Ради громадського контролю та, власне, претендентів, які проходять конкурс. Ба більше, є ще одна вакансія (Головний спеціаліст відділу роботи з громадськістю та ЗМІ Управління зовнішніх комунікацій). І 20 квітня Конкурсна комісія №2 голосувала за список кандидатів, допущених до участі у конкурсі на зайняття вакантної посади.

Що це за така реорганізація роботи Бюро, про яку навіть співробітникам НАБУ не повідомлено?", — цікавляться в Раді громадського контролю.

Щодо конкретно ситуації з Ольгою Комаровою, то в Раді розповіли, що вона виявилася найкращим кандидатом серед тих, які подавалися на вакантну посаду заступника керівника управління зовнішніх комунікацій. "Саме тому всі 10 присутніх членів конкурсної комісії (включно з двома членами РГК НАБУ) голосували "ЗА" пані Ольгу. В результаті Конкурсна комісія рекомендувала директору НАБУ призначити пані Ольгу на посаду", — йдеться в повідомленні.

Також у Раді громадського контролю прокоментували слова Лисенко про те, як збираються звільняти Ольгу Комарову: "… Директор має лише два варіанти НЕ призначити переможця конкурсу на вакантну посаду:

- або стан здоров'я;

- Або негативний висновок моніторингу життя".

У зв'язку з цим у Раді громадського контролю НАБУ вимагають від "Директора прийняти рішення згідно з процедурами Бюро! Або надати адекватне пояснення чому пані Ольга не може займати посаду Заступника Керівника Управління зовнішніх комунікацій.".

Також у Раді додали, що історія з Ольгою Комаровою – "негативний сигнал для суспільства. Керівництво демонструє нехтування процедурами самого Бюро".

Як повідомляв "Телеграф", службова діяльність Поліни Лисенка залишається "темною плямою" — будучи головою Центру протидії дезінформації при РНБО України ще влітку 2021 року вона пішла у декрет. Тому відомостей про її роботу на колишній посаді просто немає. У НАБУ вона розпочала роботу 25 квітня, тобто потрапила у скандал вже на 10-й день трудової діяльності в Бюро.