Як приготувати щедру кутю: рецепт традиційної страви, яка сподобається всім
- Автор
- Дата публікації
- Автор
Щедра кутя – на відміну від пісної, готується з вершковим маслом, молоком, вершками чи тваринним жиром.
Увечері 13 січня вся сім’я знову збирається за святковим столом на честь Щедрого вечора або свята Маланки. Це свято вважається одним із найсвітліших і найвеселіших, адже після закінчення Різдвяного посту можна закотити бенкет з різноманітними стравами, ні в цьому собі не відмовляючи.
Однак найважливіше місце у святковій трапезі на Щедрий вечір віддається куті. Вона повинна містити безліч інгредієнтів. У народі вірили, чим щедріше кутя, тим краще сім’я житиме в Новому році.
Рецептом щедрої куті на своїй сторінці в Інстаграм поділився кулінарний блогер під ніком girls_talks_space.
Рецепт Щедрої куті
Інгредієнти:
- пшениця чи рис – 400 гр;
- мак – 200 гр;
- волоські або лісові горіхи – 100 гр;
- сухофрукти – 100 г;
- мед – 100 гр;
- коньяк – 1 ст. л. (за бажанням);
- вершкове масло – 2-3 ст. л.
Спосіб приготування:
- Пшеницю замочіть на 1-2 години, після цього відваріть до готовності. Пропорції зерна та води 1:2,5.
- Мак залийте окропом на 15 хвилин, потім розітріть у ступці. Горіхи та улюблені сухофрукти (родзинки, курага, чорнослив, інжир) дрібно наріжте кубиками. Усі інгредієнти змішайте.
- Мед розчиніть у склянці теплої води або узварі та вилийте в кашу. Кутя не повинна бути рідкою, тому вам може знадобитися не вся медова вода.
- Наприкінці в кутю за бажанням додайте коньяк і ложку вершкового масла. Перед подачею добре перемішайте усі інгредієнти.
Раніше "Телеграф" публікував рецепт Багатої куті від кулінара Володимира Ярославського.