Смак дитинства: хрусткий кримський хмиз як з ялтинського пляжу

Читать на русском
Автор
1149
Для багатьох цей десерт залишився смаком дитинства
Для багатьох цей десерт залишився смаком дитинства. Фото food.obozrevatel.com

Цей десерт про ностальгію за українським Кримом

Кримський хмиз, або "пляжна пахлава", асоціюється з морем, сонцем, відпочинком і гарним настроєм. І з українським Кримом, де більшість із нас відпочивали у дитинстві. У тісті немає яєць, зате є мінеральна вода, просто як у порадах, чим замінити яйця у випічці.

Ці солодощі пляжем носили торговці на великих тацях. Ось таким рецептом поділились на порталі 4lady. Ми ще обов'язково повернемо Крим і поїдемо туди. А поки можна приготувати "пахлаву" вдома.

Інгредієнти:

борошно — 3 склянки

мінеральна вода — 1 стакан

цукор — 1 ч. ложка

горілка — 3 ст. ложки

сметана — 1 ст. ложка

сіль — 1 щіпка

горіхи — 0,5 склянки

цукрова пудра -2ч. ложки

Для сиропу:

вода — 2/3 склянки

цукор — 1 склянка

мед — 1 ч. ложка

Спосіб приготування:

  1. В миску для замішування тіста просіюємо борошно, в середині робимо поглиблення. В нього вливаємо мінеральну воду, змішану з горілкою. Додаємо сметану, сіль і цукор.
  2. Починаючи з центру, акуратно перемішуємо ложкою, поступово додаємо борошно з країв миски.
  3. Потім перекладаємо тісто на стіл і продовжуємо вимішувати вже руками. Тісто має бути пружним, крутим. Борошна може знадобитися більше або менше, дивіться самі на стан тіста.
  4. Залишаємо вимішане тісто під серветкою хвилин на 20-30. Також можна загорнути його в плівку і покласти в холодильник на 1 годину. Після цього етапу ще раз все вимісити — тісто стане еластичним і гладким.
  5. Тісто ділимо на 5 частин, скачуємо їх у кульки. Одну залишаємо, інші тимчасово відкладаємо під серветку, щоб не обвітрювалось.
  6. Обсипаємо стіл борошном, розкачуємо тісто товщиною близько 1 мм. Зверху обсипаємо невеликою кількістю борошна, розподіляємо його, зайве слід змахнути рукою. Пластину тіста не дуже щільно згортаємо в рулет шириною 3-4 см. Цей рулет нарізаємо під кутом 45 градусів шматочками по 5 см.
  7. Якщо нарізати фігурним ножем, то хмиз вийде у вигляді квіточок. Кінці злегка прищіпаємо, щоб набули загостреної форми. Те ж саме робимо і з рештою тіста.
  8. У казані або в сотейнику доводимо до кипіння олію. Акуратно, щоб не обпектися, опускаємо туди хмиз невеликими порціями. Смажимо до золотистої скоринки з двох сторін. Витягуємо на паперові рушники, даємо стекти зайвій олії.
  9. Готуємо сироп. Наливаємо в каструлю 2/3 склянки води, висипаємо склянку цукру.
  10. Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння, постійно помішуючи, кип’ятимо 5 хвилин. Потім додаємо мед і вимикаємо вогонь. Розмішуємо сироп до повного розчинення меду.
  11. Коли з готового хмизу стече зайва олія і він охолов, опускаємо його в сироп буквально на кілька секунд.

Готовий кримський хмиз викладаємо у велике блюдо, кожен шар обсипаємо дрібно подрібненими горіхами. Коли таця заповниться, посипте зверху цукровою пудрою. Десерт ідеально смакуватиме з імбирним чаєм.