"Спецоперація по дефутболізації": росія програла справу проти УЄФА та ФІФА у суді

Читать на русском
Автор
1844
Артем Дзюба
Артем Дзюба. Фото instagram.com/teamrussia

російські клуби програли апеляцію

У п’ятницю, 15 липня, на 142-й день повномасштабного вторгнення рф в Україну CAS (Спортивний арбітражний суд у Лозанні, Швейцарія) відхилив апеляції російських клубів та збірних на усунення від турнірів під егідою УЄФА та ФІФА.

Про це повідомляє офіційний сайт суду. Було відхилено апеляції "Зеніту", "Динамо" (Москва), "Сочі", ЦСКА, а також Російського футбольного союзу (РФС).

Російські команди мали намір домогтися відновлення прав на участь у єврокубках та інших міжнародних турнірах. 2 травня УЄФА ухвалив рішення про усунення російських клубів та збірних від міжнародного сезону-2022/23 через повномасштабне вторгнення рф в Україну. Після відхилення апеляції це рішення футбольних організацій залишається чинним.

Російські команди наступного сезону не зможуть взяти участі в єврокубках, Лізі націй УЄФА, чемпіонаті Європи U21, жіночому Євро-2022 та кваліфікації жіночого чемпіонату світу 2023 року. У росії назвали рішення CAS відсутністю спортивного принципу.

"Так, єврокубки відсутні, чому ми висловлюємо подив. Це відсутність спортивного принципу. Де підстави для усунення? Спорт — поза політикою. Є приклади незалежних організацій — той самий великий теніс. Це дуже серйозний прецедент, що перестали працювати міжнародні закони. Про що тут говорити? На яку демократію посилатися?" — у коментарі "Чемпіонату" заявив головний тренер ЦСКА Володимир Федотов.

У мережі багато користувачів вітали таке рішення суду.

В сети прокомментировали решение CAS по российским клубам и сборным
У мережі прокоментували рішення CAS щодо російських клубів та збірних

Нагадаємо, деякі росіяни навіть зраділи єврокубковому бану футбольних клубів, адже раніше російські гравці лише ганьбили країну. Відомий радянський біатлоніст Олександр Тихонов вважає, що від російських футболістів необхідно позбутися.