Українська "армія дронів" налічує вже більше тисячі коптерів

Читать на русском
Автор
1572
ЗСУ продовжують накопичувати БПЛА для якісної протидії рф
ЗСУ продовжують накопичувати БПЛА для якісної протидії рф

Проте точну кількість БПЛА військові і волонтери поки що тримають в секреті

Українська "армія дронів" нараховує вже приблизно більше тисячі одиниць. Однак реальна кількість безпілотних апаратів може бути ще більшою.

Таку оцінку в інтерв'ю "Телеграфу" зробив керівник напрямку роботизованих технологій ГО "Аеророзвідка" Вадим Юник.

"Насправді достеменно цієї інформації ніхто не знає. Думаю, це точно більше, ніж тисяча одиниць. Може бути і декілька тисяч одиниць. Якщо хтось з експертів скаже "я знаю", то його можна спитати, як він це порахував. Адже канали, за якими в Україну привозять дрони, дуже різні та ніяк не контролюються. Комусь хтось з друзів передав, комусь допоміг волонтерський фонд, комусь привезла "Армія дронів", комусь військові видали коптери", — каже він.

Тобто, за словами експерта, джерела постачання дронів настільки різні і часом протилежні, що "ніхто їх не рахує, не контролює та не знає, яка їхня точна кількість є".

"Водночас військові можуть розказати, що стільки-то дронів в боях було втрачено. Вони просто можуть зібрати цю статистику. Все інше — дуже приблизні цифри", — додає Юник.

Коментуючи питання ефективності використання українських БПЛА у війні проти росії, представник "Аеророзвідки" зазначає: "Якщо вимірювати у процентах, то ефективність використання може перевищувати 50% від того, що в нас вже є".

"Що ж до кінцевого результату у війні, то він залежить не тільки від кількості, а саме від якісного показнику та як саме дрони використовуються", — підсумовує він.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв, що під кінець 218-го дня повномасштабної війни українські сили ППО "перервали політ" російських дронів-камікадзе, які намагалися атакувати Одеську та Миколаївську області.

Також ми інформували, що найближчим часом Україна може отримати від США систему ППО "Титан", яка стане надійним "щитом" від путінських дронів.