Війна – день 218: наступ ЗСУ, ядерні погрози рф

Читать на русском
Автор
31737
Війна в Україні — день 218 Новина оновлена 30 вересня 2022, 04:03
Війна в Україні — день 218. Фото Телеграф

Оперативно про головне 29 вересня

Повномасштабне вторгнення рф в Україну триває вже 218 днів. Українські сили оборони продовжують наступ на сході країни, зокрема ЗСУ закріплюються на східному березі річки Оскіл. Крім того, наші захисники успішно діють у районі Лиману (Донецька область). У ЦРУ вважають, що війна для глави кремля володимира путіна пішла не за планом. Кривавому диктатору залишається лише погрожувати світові "ядерною палицею". Російська армія через провали на фронті продовжує ракетний терор мирних міст, зокрема напередодні загарбники обстріляли Кривий Ріг.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 29 вересня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

Трансляцій подій 30 вересня ведеться за цим посиланням — Війна – день 219: ЗСУ тиснуть окупантів на Донбасі, спеціальне засідання РНБО

23:00 Вибухи пролунали у Запоріжжі та Дніпрі. У Дніпрі у місці прильоту сильна пожежа.

22:00 США не встановлювали жодних обмежень на удари Збройних сил України по території окупованого рф Криму з використанням американського озброєння, оскільки вважають півострів частиною української держави, заявила посол України в США Оксана Маркарова.

21:00 Головнокомандувач Збройних Сил України генерал Валерій Залужний зустрівся з головним рабином України Моше Реувеном Асманом, наголосив, що в умовах такого сусідства Україна має стати за аналогією з Ізраїлем військовою державою.

20:00 Внаслідок обстрілу російські окупантами району зупинки громадського транспорту в Миколаєві, загинуло троє людей,12 – поранено, повідомив мер міста Олександр Сенкевич.

19:00 Росіяни вдарили касетними снарядами по Миколаєву, наразі відомо про двох загиблих та 12 поранених.

18.00 Україна отримає від США систему ППО "Титан" проти дронів? Що відомо про нову зброю.

17:00 Генштаб ЗСУ дізнався, скільки росіян вже вдалося мобілізувати.

16:00 Зеленський скликає на п'ятницю засідання РНБО у відповідь на ядерний шантаж з боку росіян та анексію захоплених територій.

15:00 Україна та росія провели черговий обмін полоненими. Додому повертаються четверо українських військових та двоє цивільних.

14:00 Фінляндія закриє кордон для російських туристів із 30 вересня, заявили в уряді країни.

13:20 Завтра о 15:00 у Кремлі відбудеться церемонія підписання "договорів" про приєднання до росії окупованих територій, де пройшли "референдуми", після чого очікується великий виступ путіна.

В Дніпрі під завалами знайшли тіло ще однієї дитини. Загалом загинуло чотири людини, з яких двоє дітей.

12:15 Білорусь готується прийняти 20 тисяч мобілізованих із росії, з'ясувала українська розвідка.

️Сьогодні з портів "Чорноморськ" та "Південний" вийшли 3 судна. На їх борту 60,4 тис. тонн агропродукції для країн Африки та Азії.

Через агресію рф лише минулої доби в Україні загинуло 9 мирних жителів, ще 29 постраждали.

11:10 По Краматорську завдали чотири ракетні удари, постраждало щонайменше 10 осіб. Пошкоджені багатоповерхівки, інфраструктура та приватні домівки.

Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 29.09.2022
Втрати росії в Україні 29.09.2022

10:15 З'ясувалося, що майбутнє постачання 18 систем HIMARS, яке так порадувало українців, буде лише протягом кількох років.

Вранці російські військові обстріляли "Ураганами" підприємство під Зеленодольськом у Дніпропетровській області, — постраждали 15 працівників, шість із яких у тяжкому стані.

08:40 В Мелітополі чули вибух, — попередньо підірвали автівку зрадниці Олени Шапурової.

Внаслідок агресії рф проти України на сьогодні 396 дітей загинуло та понад 779 постраждали, — ювенальні прокурори.

07:40 Кілька важливих новин на ранок:

  • вночі були ракетні удари по Дніпру, Запоріжжю, Миколаєву; ЗСУ в свою чергу відпрацьовували в районі Антонівського мосту під Херсоном;
  • У Дніпрі був прильот по житловому кварталу, пошкоджені десятки будинків, загинуло щонайменше три людини, ще п'ять постраждали;
  • рф не реагує на поточні втрати росіян під Лиманом і не готується до колапсу на цій ділянці фронту, що ще більше знизить моральний дух росіян, — ISW;
  • у Фінляндії серйозно обмежать росіян щодо перетину державного кордону через навалу людей, тікаючих від мобілізації;
  • "референдуми" росії ніхто серйозно не сприймає і скоріш за все їх не визнає навіть Білорусь, — лише Сирія та КНДР, — вважає генерал США Бен Ходжес;
  • в Чорному морі наразі маневрують вісім кораблів рф, серед яких чотири ракетоносії з 24 ракетами типу "Калібр" на озброєнні, — ОК "Південь".

5:00 Німеччина виділить для України 4 комплекси ППО IRIS-T замість одного, як очікувалося раніше

3:00 У ЄС розглядають два плани щодо передачі Україні танків, один із яких передбачає відкриття ленд-лізу.

1:00 Окупанти знову проводять нічні обстріли. Потужні вибухи було чути у Дніпрі та області.

Також повідомляється про вибухи у Запоріжжі.

00:00 Одна з ворожих ракет Х-59, запущених напередодні ввечері, значно пошкодила підприємство з переробки зернових у Кривому Розі, повідомив голова ОВАВалентин Резніченко.

Нагадаємо, інформація за 26 вересня доступна у зведенні: "Війна – день 215: Наступ ЗСУ, іранські дрони атакують Одесу".

З даними за 27 вересня можна ознайомитись у матеріалі: "Війна – день 216: ЗСУ продовжують звільняти Харківщину, росіяни знову б’ють по містах ракетами та дронами-камікадзе".

Про те, що відбувалося 28 вересня, можна прочитати у трансляції: "Війна – день 217: ЗСУ просуваються на Харківщині й поступово оточують угруповання військ рф".