"Перестрілюватимемо" російські гаубиці — Німеччина передасть Україні 18 нових артустановок

Читать на русском
Автор
4833
RCH-155
RCH-155. Фото KMW

Нові гаубиці є надійними та простими в обслуговуванні

Збройні Сили України продовжують отримувати військову техніку від західних партнерів: уряд Німеччини повідомив про новий військовий пакет для потреб ЗСУ, до нього буде включено зброю, яка раніше не постачалася.

Йдеться про 18 самохідних артилерійських установок RCH 155, які стануть новинкою в номенклатурі поставок для України. Насамперед ці САУ не поставлялися в Україну.

RCH-155 являють собою 155-мм гаубицю стандарту НАТО, розташовану на колісному шасі на базі БТР "Boxer", що надає САУ дуже кумедний вигляд і здається, що конструкція не витримає ваги великої вежі з гарматою.

Проте досвід експлуатації САУ з 2014 року показав надійність системи, простоту її обслуговування, а головне – дешевизну порівняно з гусеничним варіантом, тим самим PzH-2000, що вже використовується ЗСУ.

У цьому сенсі RCH 155 скоріше схожий на французькі САУ "Цезар" та польські "Краби", які також на колесах і успішно використовуються ЗСУ.

Щодо можливостей нової німецької колісної САУ, то її стандартна 155-мм гармата завдовжки 52 калібру або майже 8 метрів дозволяє стріляти на дальність до 40 км, а при використанні спецбоєприпасів ще далі — до 65 км. Тим самим нова САУ знову "перестрілює" російські 152-мм гаубиці з коротшим стволом, здатні бити максимум на 25-27 км.

Таким чином, постачання RCH-155 значно посилить вогневі можливості української артилерії та дозволить з більшої дистанції знищувати ворога.

При цьому експлуатація RCH-155 може нести для ЗСУ деякі ризики. Так, колісне шасі може не витримати бруду та снігу у разі погіршення погоди, а знаряддя може не витримати інтенсивності роботи українських артилеристів. Проте вогневі можливості артилерії ЗСУ значно зростуть.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Німеччина передала Україні десять одиниць важливої військової техніки.

Також ми повідомляли, що Німеччина посилила захист українського неба за допомогою передачі новітньої системи ППО.