Чоботи "Павуки": виріб харківських підприємців береже життя саперів (відео)

Читати російською
Автор
Новина оновлена 11 червня 2024, 15:34

На розробку власної моделі пішов місяць

Російські окупанти, аби не допустити українських захисників до контрнаступу, активно мінували нашу землю. На розміновування спрямовують спеціальну техніку, однак в деяких місцях працювати можуть тільки люди. Аби сапери менше травмувалися, у Харкові виготовляють спеціальний захисне взуття схоже на павуків.

"Український ресорний центр" перекваліфікувався з автівок на бронежилети та 3 кг чоботи зі спеціальними ніжками. Вони дозволяють зберегти ногу навіть при наступанні на міну. Ідея створити таке взуття прийшла директору підприємства після того, як один з його родичів втратив частину ноги через міну-пелюстку. Але його ідею зробити "бронеустілки" відкинули у ДСНС, пише KHARKIV Today, натомість порадили звернути увагу на канадські Spider Boots.

Наразі таке взуття купити важко, тож інженери і технологи підприємства розробили власну версію та свій особливий дизайн ніжок. Використовують різні види пластику для того, щоб робити ніжки черевика павука крихкішими. Ці деталі друкують на 3D-принтері. Вони мають розсипатися при вибуху. Задача лапок — спрямувати енергію убік, аби вибухова хвиля не контактувала з людиною. Вдівати черевики просто — знадобиться пара хвилин.

Випробування та реальна користь

Черевики мають бути зручними та витривалими. На них навантажують по 250 кг, адже сапер має бути відповідно захищений. Потім — тренуються на манекені. Зазначається, що пелюстка може пошкодити черевик, а при наступанні на міну ПМН-1 та ПМН-2 ногу можна зберегти, хоч і зламану. Саме так відбулося на Херсонщині. Сапер підірвався на ПМН-2, але все закінчилось переламом.

Такі чоботи достатньо вартісні, але на підприємстві намагалися здешевлювати пару — вдалося спустити ціну в 2,5 раза. Аби зробити черевики більш доступними та легкими їх постійно удосконалюють. Такий виріб корисний не тільки саперам при розмінуванні, а й, наприклад електрикам, які відновлюють постачання світла на деокупованих територіях.

Раніше "Телеграф" розповідав про американську самохідну артустановку "Паладін" в ЗСУ. Вона ефективно нищить ворога і є наймасовішою в своєму класі — стоїть на озброєнні 40 країн світу.