В Китаї розробили розумну тканину: чим вона допоможе людині

Читать на русском
Автор
514
Тонкі гнучкі елементи можуть використовуватися у повсякденному одязі
Тонкі гнучкі елементи можуть використовуватися у повсякденному одязі. Фото techxplore.com

Вчені випробували одяг при температурі від 12 до 37 градусів

Майбутнє вже поруч. Вчені інтегрують мозкові клітини в чіпи, створюючи біонічний комп'ютер та активно розробляють інші сучасні технології. В Китаї створили самопідтримуючий персональний терморегуляційний одяг. Його можна носити цілий день, а для живлення він використовує лише сонячне світло.

Дослідження опубліковане у журналі Science. Для створення надсучасної метатканини на основі мікроволокна об'єдналась команда інженерів, матеріалознавців і хіміків. У порівнянні з попередніми виробами, цей одяг менш громіздкий — зігріває людей, коли холодно, і допомагає зберегти прохолоду під час високої температури.

Основою розробки стали дослідження метатканин для радіаційного охолодження вдень. Дослідники прагнули поєднати гнучкі сонячні батареї з електрокалоричною технологією, щоб створити тканину на основі мікроволокна, яку могли б використовувати люди за звичайних обставин.

Одяг, що нагрівається та охолоджується
В одяг вставлено спеціальні пластини

Тканина зроблена на основі органічного фотоелектричного модуля у поєднанні з двонаправленим електрокалоричним пристроєм. Вони гнучкі, тож інтегруються в тканину. Дослідники зазначили, що тестовий одяг, виготовлений за їх технологією, міг швидко реагувати на зміни температури навколишнього середовища. Температуру шкіри тримали в діапазоні від 32,0°C до 36,0°C, навіть якщо температура навколишнього середовища коливалася від 12,5°C до 37,6°C.

Раніше "Телеграф" розповідав про створення роботів, що потенційно можуть принести величезну користь. Вони зі своїх часточок створюють нові ДНК та самовідновлюються.