Запасу - лише на тиждень: експерт прогнозує зникнення одного з видів палива на українських АЗС

Читать на русском
Автор
6051
Автогаз на заправках
Автогаз на заправках. Фото infocar.ua

Невже повториться ситуація, яку ми бачили на початку війни?

Автомобільний газ має усі шанси перетворитись на дефіцитний продукт уже за тиждень, а згодом — і зовсім зникнути з українських заправок. Усе через бойкот польських перевізників на україно-польському кордоні.

І якщо з бензином ситуація поки більш-менш стабільна, то з дизелем очікуються великі проблеми, не кажучи вже про автогаз. Якщо домовитись не вийде і кордон не розблокують, ціни сильно зростуть. І відбудеться це дуже скоро, попереджають експерти паливного ринку.

Чому українці першими відчули проблеми саме з автогазом?

Україна імпортує 30-35% автогазу з Польщі. То чому саме з цим видом палива з самого початку блокади почались проблеми?

Відомий експерт паливного ринку Артем Куюн зазначає, що для перевезення скрапленого газу, який є дуже чутливим пальним, потрібні спеціальні паливовози. Звичайні бензовози для цього не підходять. Через затримки на кордонах їх не вистачає, до того ж сховищ для скрапленого газу в Україні небагато.

На гуртовому ринку уже сильно піднялись ціни. Вони тепер набагато вищі, ніж на АЗС, тому що там допродують запаси за попередніми цінами.

Інший експерт — Дмитро Леушкін — який є генеральним директором Prime Group, б’є на сполох. Він каже, що на українських АЗС газу залишилось на тиждень, а дизельного пального — на місяць. На своїй сторінці у Фейсбуці Дмитро зазначає, що "держава чухатись почне, коли тільки нулі на зелених стелах і ліміти з’являться. А поки все норм у них".

Допис Дмитра Леушкіна

Водночас, Артем Куюн не такий категоричний. Експерт каже, що Україна обов’язково сформує нові маршрути та знайде нові джерела, адже її ринок "перетравлював" і не такі негаразди. На його думку, порожніх заправок уже за тиждень-два стане менше.

Раніше "Телеграф" розповідав, що українці у жовтні купили рекордну кількість електрокарів, та хто у лідерах продажів.