У Києві пройшов форум YES: головне

Читать на русском
Автор
592
Форум YES у 2021 році проходить в Києві 10-11 вересня Новина оновлена 14 вересня 2021, 17:01
Форум YES у 2021 році проходить в Києві 10-11 вересня

На захід з’їхалося багато діячів, відомих в Україні та світі

У пʼятницю і суботу, 10-11 вересня, в Києві пройшов форум YES (Ялтинська європейська стратегія), в рамках якого для обговорення важливих насущних питань зібрались відомі політичні та громадські діячі.

Захід щорічний, але в минулому році його перенесли у зв’язку з коронавірусною обстановкою.

У суботу на форумі виступив голова Офісу президента України Андрій Єрмак. Він зокрема заявив, що газопровід "Північний потік-2" використовують як зброю проти України. Він також вважає, що гарантії від Європи і США щодо безпеки України в цьому питанні необхідно зафіксувати в документах.

Також на форумі виступив старший радник держсекретаря США Амос Хохштайн. У своїй промові про енергетичну безпеку України Хохштайн запевнив, що США продовжують підтримувати фінансово і дипломатично перехід України до незалежності від Росії і посилення її стійкості і незалежності в політиці енергетичної безпеки.

Виступив на форумі і секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов. Він заявив, що РНБО через 2 тижні оприлюднить інформацію про використання українських надр.

Також він заявив, що Радбез наступним питанням розглядатиме то, "як сталося так, що грошей немає, олігархи додаткові зʼявилися після, скажімо так, банкопаду в нашій країні".

Говорячи ж про олігарха Ігоря Коломойського, секретар РНБО заявив, що у останнього були "спільники" в Нацбанку України, без сприяння яких у нього нічого б не вийшло.

Він також назвав руйнування олігархічної кланової монопольної системи одним із ключових завдань, що стоять перед державою, так як олігархи і створена ними економічна система є сьогодні однією з ключових загроз безпеки України. "Олігархічна кланова система, яка побудована в Україні, небезпечна для нашого існування", — сказав Данілов.

Виступив на форумі і спікер Верховної Ради Дмитро Разумков. Він заявив, що вважає правильним рішенням передати проект закону про деолігархізацію Венеціанській комісії. За його словами, це дозволить врахувати в майбутньому можливі недоліки і розробити якісний закон.

Міністр юстиції України Денис Малюська відзначився пропозицією власникам медіа-компаній в Україні пройти перевірку на "поліграфі" на предмет виплат нелегальних зарплат.

На YES виступила президент Естонії Керсті Кальюлайд. Вона завила, що хоче вступу України до Європейського Союзу, але для цього Київ повинен виконати Копенгагенські критерії.

Для довідки: Копенгагенські критерії — критерії вступу країн в ЄС, які були прийняті в червні 1993р на засіданні Європейської ради в Копенгагені і підтверджені в грудні 1995р на засіданні Європейської ради в Мадриді. Критерії вимагають, щоб в державі дотримувалися демократичних принципів, принципів свободи і поваги прав людини, а також принципц правової держави (ст. 6, ст. 49 Договору про Європейський Союз). Також в країні має бути присутня конкурентоспроможна ринкова економіка, і повинні визнаватися загальні правила і стандарти ЄС, включаючи прихильність цілям політичного, економічного і валютного союзу.

Форум можна подивитися онлайн.

Перший день YES Brainstorm проходив з темою "Після COVID = Перед катастрофою? Кроки до виживання", яку обговорювали "лідери сьогоднішнього і майбутнього" України разом з відомими мислителями світу. Йшлося про виклики, мир, безпеку, кліматичні зміни, союзи, політику і технології.

На захід у пʼятницю приїхали президент Володимир Зеленський, олігарх Віктор Пінчук, екс-міністр МВС Арсен Аваков, голова ОП Андрій Єрмак, екс-президент Леонід Кучма, екс-прем’єри Арсеній Яценюк і Володимир Гройсман, нардепи Григорій Суркіс та Ірина Верещук, та багато інших.

На форумі Зеленський широко висловився про Росію, зокрема, оцінив можливість "великої війни" з Кремлем, а також розповів, чого хоче від Володимира Путіна. Його слова можна підсумувати як — сподіваємося на краще, готуємося до гіршого.

Нагадаємо, раніше з’явився список найбагатших людей України, в нього, зокрема, потрапив засновник форуму YES Віктор Пінчук.