Відповідь на газовий шантаж: Україна запропонує ЄС більш ніж удвічі збільшити транзит газу

Читать на русском
Автор
Газотранспортна система.
Газотранспортна система.. Фото 24 канал

Рішення прийняла РНБО на засіданні 22 жовтня.

Європу накрила газова криза — вартість палива б’є рекорди. У цій ситуації українські політики вирішили запропонувати допомогу у виході з кризи — збільшити обсяги транспортованого в Європу газу потужностями вітчизняної системи. Мова про 55 млрд кубів зверху домовленостей щорічно.

Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данилов.

Він зазначив, що безпроблемно до вже наявного контракту з Росією на 40 млрд кубів можна додати ще 55.

Відзначимо, що в Росії не зацікавлені в нарощуванні постачання через Україну в Європу. Лідер держави Володимир Путін нещодавно висловився з негативної сторони про стан української газотранспортної системи. Йшлося саме про збільшення постачання. Він висловив побоювання, що "труба може лопнути". Це може бути пов’язано з тим, що РФ зацікавлена в максимально швидкому введенні в експлуатацію "Північного потоку-2" — газопроводу в обхід України.

Раніше "Телеграф" писав, що Росія лобіює в ЄС довгострокові контракти, правда без успіху, і газова криза на європейському ринку може бути спланованою акцією. Нагадаємо — кожна країна Європейського союзу може самостійно вирішувати — чи укладати їй контракти з РФ на постачання газу.