Кремль намагатиметься нав’язати Україні "план Беннета": що це означає і в чому його небезпека

Читать на русском
Автор
39858
Українсько-російські переговори відбудуться 10 березня у Туреччині
Українсько-російські переговори відбудуться 10 березня у Туреччині. Фото 5.ua

Цей "план" можна порівняти з капітуляцією.

Глава українського МЗС Дмитро Кулеба у четвер, 10 березня, у Туреччині зустрінеться зі своїм російським колегою сергієм лавровим. На порядку денному буде три питання — припинення вогню, відведення військ рф та звільнення територій, розв'язання гуманітарних питань. Цілком імовірно, що російська сторона не піде на виконання цих пунктів і спробує нав’язати формулу капітуляції, так званий "план Беннета".

Таку думку озвучив російський політолог та публіцист Андрій Піонтковський у блозі на сайті "Новое время".

Що таке план Беннета?

Як пояснює політолог, путіну не вдалося досягти раніше поставленої мети з приводу захоплення України, тому зараз він намагатиметься тиснути дипломатичним шляхом.

Кремль незабаром може запропонувати Україні так званий "план Беннета", який для України буде дорівнювати капітуляції. На думку Піонтковського, Москва відмовиться від окупації всієї України, але наполягатиме на тому, щоб їй віддали Донецьку, Луганську області та Крим. Також, на думку політолога, путін змушуватиме Україну відмовитися від вступу до НАТО та заявити про нейтральний статус.

Москва, на думку Піонтковського, навіть може піти на шантаж, щоб Україна погодилася на "план Беннета", погрожуючи при цьому жорсткими бомбардуваннями міст, які можна порівняти з Грозним та Алеппо.

"Цей план Беннета вкрай неприємний для України, але він показує, що, зіткнувшись з опором, Путін змушений відмовитись від своїх максимальних цілей. Не буде російської окупації. План Беннета передбачає збереження України в теперішній формі та збереження чинної влади. Іншим часом можна було б навіть сказати, що це — перемога України. Найголовніше у плані Беннета — демілітаризація стосується лише Донбасу, а слово денацифікація вже не згадується", — додав Андрій Піонтковський.

Чому такий сценарій став можливим?

Російський політолог упевнений, що цей план став можливим для Кремля на тлі того, що Захід нібито демонструє свою безпорадність та неготовність захищати Україну.

Зазначимо, що "бездіяльність" Заходу — це дуже суб’єктивна думка російського політолога, оскільки у відповідь на російське вторгнення в Україну Європейський Союз заборонив обіг своєї валюти в Росії, відключив найбільші банки країни-агресора від міжнародної платіжної системи SWIFT, ввів суворі санкції, які б’ють з російської економіки та погодив персональні обмеження проти путіна та лаврова.

Крім того, безліч західних країн надали Україні зброю для протистояння агресору, яка справляється зі своїм завданням дуже добре, знищуючи сотні одиниць бойової техніки та тисячі окупантів.