Зеленський ввів у дію нашуміле рішення РНБО

Читать на русском
Автор
14291
Володимир Зеленський запустив процес створення реєстру українських олігархів
Володимир Зеленський запустив процес створення реєстру українських олігархів. Фото Screenshot

До електронного реєстру потраплятимуть відкриті дані про олігархів, визнати їх конфіденційними буде неможливо

Президент України Володимир Зеленський надав чинності резонансному рішенню Ради національної безпеки та оборони про створення в Україні реєстру олігархів. Документ прописує порядок укладання та ведення "Реєстру осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

Відповідний указ президента, датований 29 червня з’явився на офіційному сайті голови держави. Він вступає в силу з дня підписання.

Про кожну особу, яку визнають олігархом, в реєстрі вказуватимуть повне ім’я, дату і місце народження, ідентифікаційні дані, реквізити паспортів та інші відомості. Щодо кожного буде опубліковане обґрунтування, чому ту чи іншу особу визнали олігархом. Реєстр буде електронним. Його укладатимуть державною мовою.

Окремо наголошується, що відомості, внесені до реєстру, не можуть бути визнані конфіденційними. Не потраплятимуть до нього лише ті дані, які містять державну таємницю або службову інформацію.

Втім, доступ до переліку олігархів не буде відкритим. Ознайомитись з його вмістом зможуть декларанти, реєстратори, співробітники тримача і адміністратора реєстру, а також голова, секретар і члени РНБО. Переглянути реєстр також матимуть право посадові особи та працівники інших державних органів.

Контроль за виконанням цього рішення президент поклав на голову РНБО.

Нагадаємо, підстави для створення реєстру олігархів дав скандальний закон про деолігархізацію, запропонований Зеленським і прийнятий у вересні 2021 року. Документ викликав великий резонанс, адже в ньому вбачали спрямованість на утиски окремих осіб, а не подолання олігархії як явища. Після внесення правок, прийняття документу розблокували у листопаді. РНБО прийняв положення про реєстр олігархів у травні 2022 року.