Скасування статусу ВПО: коли це потрібно і що буде, якщо не зробити цього

Читать на русском
Автор
970
Домівки покинули мільйони українців
Домівки покинули мільйони українців. Фото loda.gov.ua

Статус ВПО треба скасовувати за двох умов

Багато українських родин через війну були змушені покинути свої домівки та поїхати за кордон чи тимчасово знайти прихисток у центральних чи західних регіонах України, де відносно безпечніше. За даними ООН — це третина від населення країни. Ті, хто залишився в межах України могли отримати статус внутрішньо-переміщеної особи та претендувати на виплати від держави. Та деякі люди вирішили повернутися до своїх домівок чи виїхати далі, за кордон.

В Українській Гельсінській спілці пояснили, що в такому випадку статус ВПО треба скасовувати, а отримання виплат при поверненні додому може призвести до матеріальних втрат. Зайві гроші можуть стягнути через суд.

Що потрібно, аби скасувати статус ВПО

В Україні повідомити про зміну місця проживання можна двома працюючими шляхами:

  • за місцем отримання довідки
  • після повернення на місце проживання.

Серед запланованих покращень — можливість повідомити про своє фактичне місце проживання через "Дію", але наразі воно ще не працює.

За законом, ВПО має повідомити про будь-яку зміну місця фактичного проживання завчасно підрозділ соцзахисту. При зміні місця проживання на це дається 10 днів — повідомляється в територіальний підрозділ за новою адресою, при поверненні — за три дні до виїзду там, де отримували довідку про статус. Рішення про скасування дії довідки ВПО в останньому випадку мають видати особі або надіслати на адресу.

Якщо цього не зробити можуть виникнути проблеми: по поверненню на місце проживання місцевий відділ соцзахисту може відмовити у знятті з обліку (у Гельсінській спілці радять брати письмову відмову і йти до юристів), а при отриманні надалі коштів як ВПО — виплачені кошти стягуватимуться добровільно чи через суд. Відзначимо, що якщо у ВПО житло зруйноване — особа має право на продовження виплат на проживання.

Раніше "Телеграф" пояснював — хто та як може стати на облік як ВПО та претендувати на державну допомогу на проживання. Урядом також готуються нові послаблення для тих осіб, які змушені жити в місцях компактного проживання ВПО.