В Україні зібрали підписи за петицію щодо повісток: Зеленський має відреагувати

Читать на русском
Автор
3057
Виклик до військкомату зараз можна отримати у громадському місці
Виклик до військкомату зараз можна отримати у громадському місці. Фото Відкриті джерела

Українців обурює, що вони не знають всього про хід мобілізації, натоміть змушені брати документи за мешами військкоматів

В Україні триває загальна мобілізація і деякі громадяни отримують повістки у досить несподіваних для цього місцях – під час рейду нічними клубами чи на блокпосту. У МВС стверджують, що це відбувається законно і в інтересах ЗСУ. Але українці незадоволені подібними сюрпризами настільки, що зібрали 25 тисяч підписів під петицією на сайті президента.

Петицію було опубліковано 29 червня, необхідну кількість голосів вона зібрала трошки більше, ніж за два тижні. Автор звернення Ігор Нерозя вказує, що в Україні інформація про черговість мобілізації засекречена, разом з тим іде роздача повісток у громадських місцях. Окрім того, не всі справді охочі можуть добровільно потрапити до війська, адже їм відповідають, що всі необхідні підрозділи уже укомплектовані. "Багато де набрали людей саме на вулицях, які не мають досвіду та/або достатнього бажання воювати, що робить оборонний потенціал менше", – вважає Нерозя.

Він також скаржиться, що деякі із повісток вручаються з помилками – підписані бланки з печатками заповнюють просто на місці. "Також все частіше чути про випадки, коли людей забирали прямо з черг до АЗС, що також не дуже законно", – вказує автор петиції.

Його звернення містить такі пропозиції – набирати до лав ЗСУ в першу чергу тих, хто сам цього прагне, заборонити видачу повісток у будь-яких інших місця, окрім військкоматів або зробити публічною інформацію про етапи мобілізацію, щоби люди могли оскаржити свою повістку, якщо вона надійшла їм не за чергою.

За законом у президента України Володимира Зеленського, якому адресована петиція, є 10 днів з моменту взяття петиції на розгляд, щоби дати на неї відповідь. На момент написання замітки, документ до розгляду ще не прийняли, під ним тривав збір підписів.

Як повідомляв "Телеграф", серед повісток, які вручають у громадських місцях, так званих "бойових" бути не може.