Загроза для волонтерів? У мережі б'ють на сполох через нове рішення НБУ

Читать на русском
Автор
Сергій Стерненко із закупленими для ЗСУ коптерами
Сергій Стерненко із закупленими для ЗСУ коптерами. Фото Фейсбук Сергія Стерненка

Зниження лімітів розрахунків з картки робить неможливим придбання дорогого обладнання для ЗСУ

Рішення Національного банку України про зміну лімітів на використання коштів з гривневних карткових рахунків за кордоном ставить під загрозу існування волонтерського руху. Зокрема, суттєво ускладнює закупку обладнання, вартість якого перевищує 100 тисяч гривень.

На це у своєму телеграм-каналі вказав активіст та блогер Сергій Стерненко. Він нагадав, що більшість коптерів, приладів нічного бачення та інших потрібних для армії речей волонтери закупають саме за кордоном. А відтепер НБУ обмежив використання коштів на карткових рахунках сумою, еквівалентною 100 тис. грн на місяць. "Оскільки вартість того ж 1 ПНБ PVS14 становить понад 100 000 грн, або коптери Dji Mavic 3 fly more combo коштують за 1 біля 100 000 грн (чи Matrice 300 з камерою коштує понад 1 мільйон), то придбати їх буде майже неможливо", — обурився Стерненко.

При цьому він зазначив, що купівля валюти з гривневих карток заборонена, як і купівля товарів на великі суми через SWIFT-платежі – останнє унеможливлює оплату за виставленим рахунком. На думку активіста, волонтери зроблять усе можливе, щоби знайти спосіб обійти всі ці заборони, але він все ж припустив, що більшість волонтерських закупівель за кордоном здійснити тепер не вдасться.

Виправити цю ситуацію він закликав через запровадження винятків для волонтерів. "Закликаю НБУ переглянути у найкоротші строки це рішення та не створювати перешкод для посилення обороноздатності країни", — написав Стерненко. І додав, що нові норми НБУ можуть зірвати його плани із закупівлі коптерів для багатьох підрозділів ЗСУ.

Як повідомляв "Телеграф", НБУ сьогодні також різко опустив курс гривні до долара, щоби додати стійкості економіці в умовах війни.