Китай, США, ядерні боєголовки та російсько-українська війна – генерал Романенко провів важливі паралелі

Читать на русском
Автор
2945
Напруга між США та Китаєм негативно позначиться на Україні
Напруга між США та Китаєм негативно позначиться на Україні

Якщо США відволікають свою увагу на події у різних частинах світу, де вони здійснюють стратегічну присутність, відстоюють свої інтереси, то менше уваги приділяють російсько-українській війні.

Візит на Тайвань 2-3 серпня представника Палати представників США Ненсі Пелосі, яка зробила його незважаючи на погрози з боку Китайської Народної Республіки (КНР), вже призвів до ряду неприємних для світу китайських кроків у відповідь. Так, КНР розпочала навчання біля берегів Тайваню, а також заявила, що припиняє співпрацю зі США в кількох ключових сферах, включаючи зміну клімату, військові переговори та зусилля по боротьбі з міжнародною злочинністю.

Більше того, згідно з даними Пентагону, Китай має намір збільшити свій ядерний арсенал утричі-вчетверо.

Це загострення "Телеграф" обговорив із генерал-лейтенантом, колишнім заступником начальника Генштабу ЗСУ Ігорем Романенком.

"Загострення відносин між Китаєм і Америкою небезпечне саме по собі. Адже це ядерні держави. Раніше звучали заяви, що близько 200 боєголовок, які має КНР, достатньо, щоб підтримувати принцип, який сповідує офіційний Пекін. А саме, що Китай, першим застосовувати ядерне озброєння не буде. І що того, що є, йому вистачає. Але ситуація останнім часом змінюється, — зазначає генерал Ігор Романенко. — Виготовлення плутонію в КНР було припинено. Експерти вважали, що наявного вистачить для того, щоб збільшити кількість ракет. За різними оцінками, до 2030 року, їх може стати близько 1000. Якраз більше в 3-4 рази, ніж зараз. І на чому акцентують представники Пентагону. Можливість це зробити у китайців є. І при наявному плутонії, і при новому його виготовленні нібито для цивільних цілей. Відомо також, що є амбіція у КНР до 2030 року, за необхідності, збільшити кількість своїх боєголовок до числа наявних у росії — а це близько 1,5 тисячі".

На думку експерта, у Китаї вже розпочали процес збільшення ядерного озброєння. До того ж, зазначає він, за даними розвідок, насамперед американської, але й інших.ю у трьох районах КНР будуються шахтні установки для пуску ракет.

"Причому розміщені вони таким чином, щоб туди не діставали крилаті ракети, що є у США. Фахівці це розцінюють як передумову до того, щоб використовувати дані шахтні установки за призначенням. Щоб забезпечити невідворотність удару у відповідь, підвищити його ймовірну ефективність за рахунок поєднання кількості мобільних і шахтних пускових установок. Крім того, якщо навіть не всі шахтні пускові установки будуть використані за призначенням, вони можуть відволікати увагу можливого противника. Тобто ракет там не буде, а як потенційна ціль ці об’єкти будуть значитися у ймовірного противника КНР", — пояснює Ігор Романенко.

Так чи інакше, продовжує він, перспективи розгортання перегонів ядерних озброєнь є.

"І останнє загострення навколо Тайваню у зв’язку з візитом туди представника Палати представників США Ненсі Пелосі, всупереч закликам КНР, негативно позначається на загальній обстановці, — вважає генерал. — Зрозуміло, що сторони спробували показати, хто чого вартий. Але це точно не пішло на користь і так далекому від стабільності світу. Звичайно, є перспективи подолання ситуації. Але на це знадобиться час і певні дипломатичні зусилля".

Те, що за вісьмома серйозними напрямками китайці призупинили проєкти з США, теж багато про що говорить, упевнений Ігор Романенко.

"Є і негатив власне для України, – зазначає він. – Якщо США відволікають свою увагу більшою мірою на події у різних частинах світу, де вони здійснюють стратегічну присутність, відстоюють свої інтереси (як у випадку з Тайванем та Китаєм), то менше уваги приділяють російсько-українській війні. І якщо розподіляти ресурси, зменшуються ті, які могла б отримати Україна. У цьому, звичайно, є негатив. Окрім гіпотетичного зниження військової та фінансової допомоги, знижується рівень уваги до питань вирішення виходу війни в Україні на шлях, необхідний нашій державі. А саме – досягнення перемоги, звільнення окупованих територій. У цих непростих умовах українському керівництву у військово-дипломатичній сфері треба активізувати роботу з найважливішим нашим союзником – США".