Як перевірити сертифікат НМТ: для абітурієнтів та приймальних комісій запустили важливий сервіс

Читать на русском
Автор
Як перевірити сертифікат НМТ: для абітурієнтів та приймальних комісій запустили важливий сервіс

Чимало вступників не отримали цього року паперові сертифікати про складання НМТ

В Україні уже фінішувала основна сесія проведення Національного мультипредметного тесту для вступників до закладів вищої освіти, майже всі уже отримали доступ до фінальних оцінок і почали подавати документи на вступ. Тим часом на сайті Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО) запустили сервіс, який буде корисний як абітурієнтам, так і приймальним комісіям. Відтепер там можна перевірити достовірність сертифікату про складання НМТ.

Як повідомляє Міністерство освіти і науки України, цьогоріч чимало вступників не отримали на руки паперовий сертифікат, що могло би спростити махінації із цими документами під час вступної кампанії. Однак, їх звели у єдину базу, яка дозволяє швидко і легко перевірити їхню справжність.

Вступники можуть скористатись цим сервісом заздалегідь, щоби дізнатись, чи є їхній сертифікат у ЄДЕБО, а комісія – щоб упевнитись, що абітурієнт подав свій документ і він справжній.

Для цього у відповідних полях треба зазначити рік складання НМТ або ЗНО, номер сертифіката та ПІБ його власника, а також пройти капча-тест.

Абітурієнтів просять звернути особливу увагу – якщо вони під час створення електронного кабінету вступника обрали опцію "Не маю сертифіката НМТ" і зареєструвалися без нього, то після отримання вони мають додати його до свого профілю. Для цього на основній сторінці треба перейти у поле "Сертифікати НМТ/ЗНО", натиснути кнопку "Додати сертифікат" і зазначити його номер, PIN-код та рік. Без цього в кабінеті не будуть відображатись результати тестування.

Як повідомляв "Телеграф", раніше українських вступників попросили нікому не надавати відомості, необхідні для створення електронного кабінету, чи логін та пароль від нього. Це приводить до курйозних, але досить сумних наслідків.