Зеленський зустрівся з Блінкеном: стало відомо, про що говорили

Читати російською
Автор

Держсекретар США Ентоні Блінкен, який сьогодні з неоголошеним візитом приїхав до Києва, провів зустріч з президентом України Володимиром Зеленським. Він повідомив голові держави про намір США вкласти 2,2 млрд доларів у зміцнення безпеки Україні і сусідніх держав. Про це йдеться у заяві голови Держдепартаменту США.

"Видатні захисники України на передовій продовжують мужньо боротися за свободу своєї країни, і президент Байден ясно дав зрозуміти, що ми підтримуватимемо народ України стільки, скільки буде потрібно. Я повторив це послання президенту Зеленському та його команді сьогодні у Києві, який залишається – і залишиться – столицею суверенної, незалежної України", — йдеться у заяві Блінкена.

Держсекретар також підтвердив слова міністра оборони США Ллойда Остіна про виділення Україні 20 пакету військової допомоги на суму 675 мільйонів доларів. Він наголосив, що ЗСУ ефективно використовують для оборони обладнання, яке надає Україні Америка.

"Крім того, сьогодні ми також повідомляємо Конгрес про наш намір надати додаткові 2,2 мільярди доларів США у вигляді довгострокових інвестицій у рамках іноземного військового фінансування для зміцнення безпеки України та 18 її сусідів; включаючи багатьох наших союзників по НАТО, а також інших регіональних партнерів з безпеки, потенційно схильних до ризику майбутньої російської агресії. Ці заяви доведуть загальну військову допомогу США Україні приблизно до 15,2 млрд. доларів з моменту приходу до влади цієї адміністрації", — зазначив Блінкен.

Таким чином, сума оголошеної сьогодні американської допомоги Україні склала понад 2,8 млрд дол.

Як повідомляв "Телеграф", раніше у четвер стало відомо, що США передають України високоточні снаряди M982 Excalibur до 155-мм гаубиць. Це найточніші боєприпаси до цих типів озброєнь, здатні вражати цілі на відстані у 40 км і прицільно наводитись на них за допомогою GPS.