У Нобелівському комітеті пояснили, чому премію не дали Зеленському, а поділили з білорусами та росіянами

Читать на русском
Автор
17431
Нобелівська відзнака
Нобелівська відзнака

Надзвичайно престижну Нобелівську премію миру цього року міг отримати президент України Володимир Зеленський, проте цього не сталося

Цьогоріч серед переможців Нобелівської премії стали не лише українці, а білоруси з росіянами, що викликало появу обурливих обговорень серед жителів України. Дати пояснення такому розвитку подій вирішила голова Нобелівського комітету Беріт Рейсс-Андерсен.

У своєму інтерв'ю для видання BBC детальніше розповіла про те, як відбувався цьогорічний вибір переможців, головною метою котрого було "підкреслення важливості громадянського суспільства та його роль у будь-якій країні, зокрема у протистоянні авторитарній владі".

"Сфера премії миру – це не війна в Україні, але це, безперечно, дуже серйозне її тло", – сказала вона.

За словами очільниці Нобелівського комітету, премією миру зазвичай відзначають конкретну особу або організацію, котрі зробили найбільший внесок у мир минулого року.

Коментуючи перемогу керівника білоруського правозахисного центру "Вясна", політичного в'язня Олеся Біляцького, Рейсс-Андерсен заявила, що він тривалий час намагався відстояти права людини та право голосу у Білорусі. І це все відбувалося тоді, коли влада Республіки зробила представників громади та правозахисних організацій ворогами держави.

"Ми хочемо чітко зазначити, що учасники громадянського суспільства роблять великий внесок у справу миру, запобігаючи війні і сприяють припиненню війни", – наголосила вона.

Крім того, очільниця Нобелівського комітету додала, що "громадянське суспільство було розгромлене у росії та Білорусі, а Україна не була повністю розвиненою демократією і потерпала від цього".

Що стосується остаточного рішення стосовно лауреатів, то, за словами Рейсс-Андерсен, Нобелівський комітет ухвалив їх у межах волі Альфреда Нобеля, а також низки критеріїв братерства між народами.

Не забула пояснити представниці комітету й те, що президента України Володимира Зеленського цією премією не відзначили. Мовляв, всесвітнє визнання під час прийняття рішення до уваги не брали

"Всесвітнє визнання – це не те, що ми беремо до уваги. І ми ніколи не коментуємо, хто не отримав премію. Ми вважаємо, що ті, хто робить внесок у справу миру, це не люди, які ведуть війну. А вказуємо на тих, хто зараз може змінити ситуацію. Війни можна вирішувати не лише військовими засобами. Повстання людей, спротив і протести відігравали важливу роль. І ми вважаємо, що наші переможці продовжуватимуть це робити", – підсумувала наостанок вона.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що у березні 2022 року українського президента Володимира Зеленського було запропоновано висунути як одного з кандидатів на Нобелівську премію.