Мобілізація в Україні: названа умова, за якої можуть забрати студентів

Читать на русском
Автор
7308
ТСН

Юрист розповіла, що робити студентам, які отримали повістку

Під час загальної мобілізації, яку Рада продовжила ще на 90 днів, деякі категорії чоловіків не підлягають призову. Серед них і студенти коледжів, училищ та університетів. Однак за однієї умови студента мобілізувати все ж таки можуть.

Українським законодавством передбачається, що на військову службу не забирають студентів, які навчаються за денною чи дуальною формою. Йдеться як про студентів українських навчальних закладів, так і закордонних, передає "Фокус".

Юрист ЮК "Волхв" Ярослава Борко розповіла, що Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" визначено перелік осіб, які не потрапляють під заклик. Серед них:

  • ті, хто здобуває професійну (професійно-технічну), професійну вищу та вищу освіту,
  • асистенти-стажери, аспіранти та докторанти.

Усі вони мають навчатися на денній чи дуальній формі здобуття освіти.

За словами адвоката юридичної компанії "Riyako&Partners" Катерини Аніщенко, студента можуть мобілізувати лише в одному випадку — за його власним бажанням. Якщо студент хоче проходити військову службу, йому необхідно у військкоматі написати заяву про бажання бути добровольцем і його мобілізують. Далі військкомат відправить повідомлення до навчального закладу студента і там автоматично йому надають академічну відпустку на час проходження служби.

У разі, якщо студент отримав повістку і не хоче служити, йому необхідно військкоматі пред’явити довідку про навчання.

Нагадаємо, що юрист Ростислав Небельський докладно розповів про те, як і де українцям можуть вручити повістки.