Війна — день 258: ЗСУ тримають активну оборону, а місцями — відтісняють окупантів

Читать на русском
Автор
24323
Вторгнення триває вже 258 днів
Вторгнення триває вже 258 днів

Оперативно про головне 8 листопада

Широкомасштабне вторгнення російських військ до України триває вже 258 днів. Окупанти продовжують атакувати міста та інфраструктуру України дронами-камікадзе. На фронті ЗСУ перебувають у стані активної оборони, а на деяких ділянках сходу та півдня потроху відтісняють ворога. Донечина залишається епіцентром боїв, де окупанти буквально намагаються завалити тілами своїх солдатів українську оборону.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 8 листопада, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 ЗСУ вдалося закріпитися на північній околиці Снігурівки Миколаївської області, повідомляють телеграм-канали окупантів та колаборантів. Підтвердження чи спростування цієї інформації з української сторони наразі немає.

22:00 Україна отримала дві системи протиповітряної оборони NASAMS, підтвердив речник міністерства оборони США, бригадний генерал Патрик Райдер.

Україна має в запасах 14,6 млрд кубічних метрів газу, з яких 98 % — український газ, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Державна компанія "Укргазвидобування" цього року видобула майже 10 млрд кубометрів газу — це лише на 2% менше ніж за аналогічний період торік, додав він.

21:00 США надають Україні ще $25 млн як допомогу на майбутній зимовий період, повідомило Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

росія заплатила Ірану за постачання дронів 140 мільйонів євро готівкою і передала для вивчення багато захопленої в Україні західної зброї, — Sky News.

20:00 Італія готова надати Україні різні системи ППО, зокрема франко-італійські SAMP/T середньої дальності та італійські Aspide, а також переносні ракети Stinger.

19:00 Окупанти продовжують знищення цивільної інфраструктури на Херсонщині, демонтують обладнання та вежі мобільного зв'язку в регіоні, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:00 Російські окупанти вдень обстріляли з РСЗВ селище Херсонської області, осколкові поранення отримали двоє цивільних.

17:00 Україна офіційно розпочала сезон відбору природного газу зі своїх поземних сховищ, повідомив голова оператора АТ "Укртрансгаз" Сергій Перелома.

16:00 За різними оцінками понад 1 мільйон українців під час війни насильно депортовано до рф, повідомляє МВС України. Документи депортованих було вилучено та знищено, тому українські громадяни залишилися поза правовим полем і не можуть повернутися до своєї держави.

15:00 Посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд прибула до Києва з одноденним візитом. Вона зустрінеться з представниками української влади, ознайомиться з документальними свідченнями військових злочинів армії рф та послухає розповіді очевидців.

14:00 На наступному пленарному засіданні Ради буде знову продовжено воєнний стан та загальну мобілізацію, — відповідні документи від Зеленського вже зареєстровані у Парламенті. Ймовірно продовжать знову на 90 днів: тобто до 19 лютого 2023 року.

Україна повернула додому 38 тіл загиблих воїнів, повідомляє Мінреінтеграція. Всього з початку роботи Офісу Уповноваженого з питань осіб, які зникли безвісти, вдалося повернути 663 тіла.

13:10 Німеччина виділить €7,6 млн на пошук зниклих безвісти внаслідок вторгнення росії в Україну.

12:10 На Одещині пролунав вибух — внаслідок негоди до узбережжя прибило якірну міну, і її ліквідували шляхом підриву.

Україна повернула додому 38 тіл загиблих воїнів, повідомляє Мінреінтеграції. Всього з початку роботи Офісу Уповноваженого з питань осіб, які зникли безвісти, вдалося повернути 663 тіла.

11:20 У Вишгородському та Бучанському районах Київської області протягом дня можливо буде чути звуки вибухів, — це будуть навчання саперів та військових.

10:10 За добу росія втратила в Україні орієнтовно понад 700 окупантів:

Втрати росії в Україні 08.11.2022
Втрати росії в Україні 08.11.2022

09:10 В Енергодарі російські загарбники збирають особисті дані місцевих мешканців, перевіряють смартфони, обходять приватні помешкання, незаконно з атримують громадян України.

У Білорусі триває формування російсько-білоруського угруповання військ. Зберігається загроза завдання противником авіаційних ударів з застосування ударних безпілотних літальних засобів з території та повітряного простору цієї країни, — Генштаб ЗСУ.

08:00 Вранці росіяни завдали удару ракетами С-300 по одному із сіл Запорізького району. Один ворожий боєприпас вибухнув у дворі, пошкодивши будинок та споруди, інша ракета розірвалася на полі.

Дніпропетровщина: у Кривому Розі вночі обстрілів не було, але з вечора було обстріляно Нікопольський район, у Нікополі влучили у житловий квартал з багатоповерхівками та приватними будинками, також було пошкоджено промислові підприємства, лікарню, школу, профтехучилище, автотранспорт, лінії газопостачання. Люди не постраждали.

В Одесі сьогодні буде чути вибух, — фахівці ДСНС знищуватимуть боєприпас часів Другої світової.

07:10 Кілька важливих новин на ранок:

  • протягом вечора та ночі була інформація про вибухи в районі Кременчука, Запоріжжя та Кривого Рогу;
  • путін залежний в Україні від сил фінансиста групи "Вагнер" Євгена Пригожина і Кадирова, — ISW;
  • "Антонов" веде конструкторські роботи з відбудови другої "Мрії", наразі для цього є близько третини комплектуючих, і обійдеться це орієнтовно в 500 млн євро;
  • для переговорів з росією Україна має відновити територіальну цілісність, покарати кожного воєнного злочинця та мати гарантії, що такого не повториться, — Зеленський;
  • США погоджуються, що якщо росія хоче діалогу, то повинна припинити порушувати міжнародне право, — речник Держдепу Нед Прайс;
  • в лютому-березні 2023 року може статися корінний перелом у війні, — Арестович;
  • згодом в Україні можуть націоналізувати і інші компанії, окрім "Мотор Січі", "Укрнафти", "АвтоКрАЗу", "Укртатнафти" та "Запоріжтрансформатора", — Зеленський.

3:00 КНДР відкидає заяви про те, що вона постачає зброю росії. Натомість Пхеньян звинуватив США у поширенні "безпідставних чуток"

1:00 Олексій Арестович каже, що росіяни ще можуть завдати кілька масованих ударів по Україні, проте швидше за все чекатимуть на прибуття іранських ракет.

00:00 Планові графіки відключень електроенергії буде застосовано у вівторок протягом доби для споживачів у Києві, Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській, Сумській, Харківській та Полтавській областях, повідомляє НЕК "Укренерго". При цьому запровадження графіків аварійних відключень поки що не передбачається.

Нагадаємо, про те, що відбувалося 5 листопада, читайте у зведенні: "Війна — день 255: окупанти женуть війська на Бахмут і готуються до боїв на Херсонщині".

Дані за 6 листопада доступні у матеріалі: "Війна — день 256: важкі бої на Донбасі, росіяни замінували Херсон" .

З інформацією за 7 листопада можна ознайомитися у трансляції: "Війна — день 257: росіяни зазнають тяжких втрат, але готують новий масштабний удар по Україні".