Недбальство чи підступний план: навіщо росія запустила по Києву ракету з муляжем ядерної боєголовки

Читати російською
Автор
Новина оновлена 22 листопада 2022, 22:58

Запуск ракети з імітатором ядерної боєголовки у будь-якому випадку є провокацією.

Під час масованого ракетного удару по Україні 17 листопада росіяни запустили дуже цікаву ракету, особливість якої полягала в тому, що замість бойової частини її оснастили муляжем ядерної боєголовки. На думку експертів, причин для запуску подібної ракети могло бути відразу кілька.

Про це розповів військовий експерт та керівник Defense Express Сергій Згурець в ефірі передачі "Орестократія" шеф-редактора порталу OBOZREVATEL Ореста Сохара.

"Ми говоримо поки що про разовий випадок щодо ракети, збитої над Києвом. Це Х-55, вона не мала бойової частини, замість неї був поставлений імітатор ядерної бойової частини", — зазначив він.

На його переконання, справжні причини запуску такої зброї невідомі, проте є кілька варіантів, чому це могло статися.

Згурець зазначає, що це могло бути розпорядження кремля, який поставив завдання запустити певну кількість ракет. Якщо в запасі їх не знайшлося в потрібній кількості, то росіянам довелося дістати із запасів ті, які були, а потім дати звіт про виконання завдання.

Друга версія полягає в тому, що ця ракета проходила за маршрутом, який росіяни хотіли відстежити особливо уважно і намагалися визначити телеметрію на певній ділянці. Експерт нагадав, що всі крилаті ракети мають свій маршрут, і він може бути досить складним.

Згідно з третьою версією, на ракету могли б встановити якийсь модуль, здатний придушувати РЛС на своєму маршруті, однак це означає, що за розміром він був би порівняний з ядерною бойовою частиною, на місце якої його встановили.

У будь-якому випадку, зазначає експерт, подія є провокацією, оскільки ракета могла бути ідентифікована фахівцями зі США та Європи як потенційний носій ядерної боєголовки. У такому разі росіянам могла бути цікава реакція Заходу на її запуск, зокрема щодо того, чи здатні там її побачити і відрізнити від ракет з конвенційною бойовою частиною.

"Версій багато, але повторююсь — це поки що разовий випадок, який може бути від повного російського "розгільдяйства" до якогось підступного плану з тестуванням європейців та американців на проліт потенційної ракети з ядерної БЧ", — зазначив він.

Нагадаємо, раніше військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко розповів, чому росіяни скоротили інтенсивність застосування дронів іранського виробництва і став частіше використовувати крилаті ракети.