Блекаут після удару росіян по Україні: мільйони людей без світла, все про наслідки атаки (оновлюється)

Читать на русском
Автор
52312
Ракетний удар по Київщині
Ракетний удар по Київщині. Фото https://www.facebook.com/ Андрій Нєбитов

На всій території України оголошено повітряну тривогу

Путінська армія знову обстрілює територію України. 23 листопада по всій країні знову лунають сигнали повітряної тривоги. Розповідаємо, які регіони піддалися атакам:

Новина доповнюється.

24 листопада

22:00 Найскладніша ситуація з електрикою у 15 областях: Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій. З водою там теж непросто, але найгірше у 6 регіонах: Київська, Кіровоградська, Дніпропетровська, Львівська, Полтавська та Харківська області. Це випливає із вечірнього звернення президента Володимира Зеленського.

21:20 Найближчими днями світло обіцяють подати в Херсон.

19:20 Станом на 19:00 виробники електроенергії забезпечили близько 50% потреб споживання в країні, повідомляє Укренерго.

17:28 ДТЕК частково відновив електропостачання в Києві після вчорашньої атаки, однак в столиці діють екстрені обмеження.

16:32 Міністр цифрової трансформації Іван Федоров: "Зв'язок в Україні поступово відновлюється. Найкраща ситуація з роботою базових станцій у Вінницькій, Закарпатській, Львівській, Рівненській, Сумській, Черкаській та Чернівецькій областях. У Херсонській, Харківській, Кіровоградській, Полтавській та Миколаївській областях досі маємо труднощі. Енергетики працюють без упину, щоб скоріше відновити електроенергію. Разом з нею поступово повертається і зв‘язок. Телеком-компанії точково продовжують працювати на генераторах, десятки з яких ми передали раніше".

15:44 Блекаут в Україні: експертами озвучено три найгірші для країни сценарії.

14:51 Електрика подана до всіх областей України, повідомив заступник голови ОП Кирило Тимошенко. За його словами, перше що було заживлено – об’єкти критичної інфраструктури. Станом на зараз поступово триває підключення до мережі побутових споживачів.

14:30 Німеччина, яка головує у "Великої сімці" (G7), хоче ініціювати зустріч глав МЗС спільноти наступного тижня. Обговорити хочуть подальшу підтримку енергосистеми України під час масового обстрілу росії.

14:18 Харківський метрополітен відновив рух.

13:37 У Києві водопостачання відновлене в усіх районах, повідомляє Віталій Кличко. Але потрібен ще певний час, щоб система водопостачання запрацювала на повну потужність: "Наразі у деяких споживачів ще може спостерігатись понижений тиск води в системі. Особливо у тих киян, які мешкають на верхніх поверхах багатоповерхівок. Фахівці "Київводоканалу" роблять усе для якнайшвидшої стабілізації ситуації".

12:03 "Катастрофи немає": експерт із енергетичних питань Геннадій Рябцев розповів "Телеграфу" про ситуацію на українських АЕС після ракетних ударів.

11:53 Віталій Кличко в інтерв'ю ВВС, відповідаючи на запитання журналіста щодо евакуації киян через масовані ракетні удари і блекаути: "Евакуації не передбачено. І взагалі, куди нас евакуйовувати? Але якщо ми можемо знайти більш зручні місця, де ми могли б певний час провести, — це інша справа".

11:05 Масове відключення світла в Україні: зібрали для вас інформацію про те, де вдалося стабілізувати ситуацію, а які області й досі без електрики.

10:22 Представник прес-служби ГУР МО Андрій Юсов в ефірі телемарафону розповів, коли можна чекати наступного ракетного удару росіян: "Ми розуміємо, що періодичність (масованих ударів — Ред.) це приблизно "тиждень +". Це той період, який потрібен, щоб підготуватися до наступного масованого ракетного удару.

9:06 Атомні станції України почнуть працювати ввечері. Після цього очікується скорочення дефіциту електроенергії, заявляє міністр енергетики Герман Галущенко.

8:43 На Кіровоградщині дали світло на об'єктах критичної інфраструктури, повідомляє Офіс президента.

8:19 В Чернівецькій області діють погодинні відключення. Кількість груп відключень залежить від доведеної "Укренерго" економії потужності. Натомість екстрені аварійні відключення світла наразі не застосовуються.

8:13 Станом на 8 ранку у Житомирі є світло, вода і тепло (запустили усі котельні окрім трьох), повідомляє Житомирська міська рада.

7:51 У Дніпропетровській області половина мешканців вже зі світлом, повідомив губернатор Валентин Резніченко. Але його періодично відключатимуть з метою економії. Також по регіону продовжують діяти екстрені відключення світла. Про можливі терміни стабілізації ситуації енергетики не кажуть.

7:37 Через обмеження споживання електроенергії в Рівному тролейбуси курсувати по місту сьогодні не будуть. Школи, садочки та позашкільна освіта сьогодні і завтра (24 і 25 листопада) на вимушених канікулах. Через перенавантаження у електромережі терміново розпочато відключення споживачів від енергопостачання за графіком, створеним напередодні.

7:30 Без електрики поки залишається 70% Києва, повідомив мер міста Віталій Кличко.

Разом із тим, вже повернули водопостачання на лівому березі столиці. На правому ж планується відновити його в першій половині дня.

7:11 Станом на 7:00 метро та електротранспорт у Харкові не працюють. Світла немає майже ніде, за рідкісними винятками.

В Одесі також є значні проблеми зі світлом, мобільним зв'язком та інтернетом. Разом із тим в місті відновлено електроживлення об'єктів критичної інфраструктури. Проте для зменшення навантаження на енергосистему громадський електотранспорт в першій половині дня функціонувати не буде.

У Києві призупинили роботу 7 трамвайних маршрутів. Натомість пустили автобуси.

23 листопада

23:51 Повне відновлення водопостачання у Києві очікується "найближчим часом", повідомив виконавчий директор ДПЕК Дмитро Сахарук.

22:40 Заступник голови Офісу Президента України Кирило Тимошенко заявляє, що були заживлені до електромережі Волинська, Київська, Рівненська, Черкаська, Івано-Франківська, Тернопільска і Хмельницька області.

21:46 Станом на 21:30 зі світлом лише близько 15% Дніпра. У місті працює близько чверті котелень. Решта – очікують на подачу напруги, повідомляє мер міста Борис Філатов.

21:30 Запорізька АЕС (захоплена росіянами) перейшла на дизельні генератори, доступ до зовнішнього електропостачання втрачено, повідомляє МАГАТЕ.

20:45 Українську енергосистему буде відновлено протягом годин, а не днів, запевнив заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко.

20:27 Через ракетні атаки на енергетичну інфраструктуру 22 потяги "Укрзалізниці" продовжує відставати від графіка більш ніж на годину. Більш детально можна ознайомитись за цим посиланням.

20:00 Міський голова Києва Віталій Кличко повідомив, що без світла наразі залишається 80% столиці, без води – приблизно стільки ж. За його словами, прогнози щодо відновлення водо- та електропостачання давати складно, це може зайняти від кількох до десятка годин.

19:18 Зеленський запросив термінове засідання Ради безпеки ООН через ракетні удари, завдані росіянами 23 листопада. Екстрене засідання призначено на 23:00 за Києвом.

19:04 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний розповів, скільки ракет сьогодні випустили по Україні росіяни.

За його словами, ворог здійснив 67 пусків крилатих ракет, українські захисники збили 50 з них, а також 5 дронів-камікадзе.

18:25 У Києві електрику та водопостачання можуть відновити у Києві до кінця доби, заявив у телеефірі Віталій Кличко.

Мер Харкова Ігор Терехов каже, що за цю ніч у місті планують відновити енергопостачання.

Мер Львова Андрій Садовий: "Половина Львова вже з електроенергією… Водопостачання у місті відновлено на 70%. Частина будинків забезпечена лише на перших поверхах. Але це на якийсь час. Тепло. Запускаємо міські ТЕЦ, працюємо над відновленням теплопостачання та подачею гарячої води".

18:00 В результаті масованого ракетного удару росії у середу загинули шестеро українців, ще 36 постраждали, повідомляє Нацполіція.

17:38 Всі АЕС та більша частина ТЕС та ГЕС України були частково знеструмлені внаслідок сьогоднішніх обстрілів, повідомили в Міненерго.

17:27 У Запоріжжі поступово відновлюється електропостачання, повідомляє місцева влада.

17:20 Повітряні сили ЗСУ збили 51 із 70 ворожих крилатих ракет та п'ять дронів-камікадзе, випущених росіянами по Україні сьогодні.

17:01 Троє людей загинули внаслідок сьогоднішнього ракетного обстрілу Києва. Серед них — 17-річна дівчина, повідомив мер Віталій Кличко. Постраждали 11 мешканців столиці.

16:47 Кількість загиблих у Вишгороді на Київщині зросла до чотирьох. Поранення отримала 21 особа.

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що на столицю летіла 31 ракета, 21 ракета збита.

16:29 Київська область повністю знеструмлена, внаслідок обстрілу в області одна людина загинула, двадцять постраждали, повідомив голова обладміністрації Олексій Кулеба.

Житомир та область також без світла.

В Одесі знеструмлена робота всіх котелень та насосних станцій.

Відсутня електрика принаймні в частині Запоріжжя.

16:01 У всій Дніпропетровській області аварійні відключення електрики та перебої з водопостачанням повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

15:49 Кіровоградська область знеструмлена через влучання в енергетичний об'єкт, повідомив голова обласної військової адміністрації Андрій Райкович.

15:46 Вже 9 постраждалих внаслідок вибухів у Києві. 8 із них госпіталізовані в медзаклади Києва. Одному потерпілому медики надали допомогу на місці, повідомив мер міста Віталій Кличко.

15:40 Місто Хмельницький повністю знеструмлене, — мер. Зазначимо, що така ж ситуація у Харкові та Чернігівській області.

Енергоблоки Хмельницької АЕС відключено від енергосистеми, повідомив голова ОВА.

14:50 Київська міська військова адміністрація (КМВА) повідомила, що внаслідок влучання пошкоджено двоповерхова будівля. Три людини загинуло та шість постраждало. Наразі у столиці відбій повітряної тривоги.

"Укрзалізниця" повідомила про знеструмлені ділянки у Києві, Дніпрі, Миколаєві, на Львівщині, Вінниччині, Сумщині та Харківщині. Відправлення поїздів можливе із затримкою, задіяно резервні тепловози. Рух кільцевої електрички у столиці призупинили.

У Харкові зупинилось метро та електротранспорт, на маршрути додатково виводять автобуси.

У сусідній Молдові спостерігаються масові відключення електроенергії внаслідок ракетних ударів рф по Україні, повідомляє віцепремʼєр країни Спину.

Аварійно зупинені енергоблоки Південноукраїнської АЕС.

Львів повністю без світла, можуть бути перебої з водопостачанням, повідомив мер Андрій Садовий. На Львівщині зафіксували два ракетні удари по електропідстанціях – три райони області без світла, повідомляє очільник ОВА Козицький.

Київ, Харків, Дніпро, Львів, Одеса, Миколаїв, Суми, Черкаси, Хмельницький, Житомирщина, Волинь, Вінниця, Чернігів теж частково чи повністю без світла.

По Миколаївській обл. наразі відбувається масований обстріл, повідомляє керівник Миколаївської ОВА Віталій Кім. За його інформацією, багато ракет летить з півдня і сходу. Також він додав, що українська система протиповітряної оборони вже взялася за ворожі повітряні цілі.

Раніше Віталій Кім попереджав, що для Одеси Миколаєва та Херсона існує потенційна загроза ракетних ударів із 12-00.

"9 шт ту-95 злетіли", — Кім.

Наразі в українських телеграм-пабликах з’являється інформація про вибухи в таких областях України:

  • Запорізькій;
  • Дніпропетровській;
  • Херсонській.

За непідтвердженою інформацією, звуки вибухів є результатом роботи ППО.

За даними видання "Суспільне", у Кременчуцькому районі Полтавської області також було чути звук вибуху. Згодом розриви прокоментував керівник Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

"У Кременчуцькому районі працює ППО. Знаходьтесь у укриттях!".

Речник Одеської ОВА Сергій Братчук закликав не повідомляти про роботу ППО.

"Ворог уважно моніторить наш інформаційний простір. Вірте у воїнів! Вірте у ЗС України". — Братчук.

Карта повітряних тривог в Україні станом на 13:50

У мережі з’являється інформація про вибухи на Київщині.

Російський обстріл прокоментував голова Офісу президента України Андрій Єрмак.

На Київщині працює ППО. У мережі з’являються фотографії з місця подій.

Мер Києва Віталій Кличко поінформував, що російські ракети влучили в однин з інфраструктурних об’єктів. Над місцем вибуху у столиці України здіймається густий дим. Через обстріли постачання води призупинене в усьому Києві.

На Вінниччині також повідомляють про вибухи в області.

"Під обстрілом ворога – об’єкти критичної інфраструктури!", — повідомив Сергій Борзов.

У Київській області є влучання у житловий будинок, повідомив заступник керівника ОП. Начальник поліції області зазначив про влучання у багатоповерхівку. Швидше за все, мова йде про Вишгород.